2024.02.22, Csütörtök
Közép-Európa meghatározó turisztikai központja lehet a Diósgyőri vár
hellomiskolc.blog.hu

Közép-Európa meghatározó turisztikai központja lehet a Diósgyőri vár

ted.europa.eu

2019.06.04. 09:25 - Gyöngyösi Klaudia

A restaurálás mellett középkori kertépítészeti technikák felhasználásával fűszer- és gyógynövényfélékből készül majd el a Királynék kertje.

Hirdetés

Miskolc önkormányzata kihirdette a Diósgyőri vár építési és restaurálási munkáira vonatkozó közbeszerzést. Ahogy azt már korábban megírtuk, a vár újabb rekonstrukciós fázisára több mint 10 milliárd forint értékű többlettámogatást ad a kormány három ütemben: 2019-ben 2 milliárdot, 2020-ban 4 milliárdot, 2021-ben pedig 4,2 milliárdot.

A Modern Városok Program keretében megújuló Nagy Lajos korabeli várat korhűen rekonstruálják majd, hitelesen bemutatva ezzel a magyar történelem egy jelentős korszakát. A vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésre 6 milliárd forintot különítettek el, valamint a projekt további részeire is biztosítottak egy 5 milliárd forintos keretet. A fejlesztés célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon.

Rekonstruálják a bástyákat, a palotaszárny és a várfalat is

A fejlesztés második ütemében a belső vár rekonstrukciójában mintegy 4500 négyzetméter alapterületű új épületet fognak kialakítani a korabeli stílus követelményeit figyelembe véve, valamint 652 négyzetméternyi külső területet is restaurálnak.

A meglévő funkciók megtartása mellett egy éttermet létesítenek a nyugati ebédlő-palotaszárny első emeletének visszaépítésével. Ezen kívül a nyugati szárnyhoz kapcsolva az ötszögű bástya és egy gépészeti helyiség is kivitelezésre kerül.

Fokozott figyelmet kapnak a történelmi boltívek

Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét. A tornyok helyreállításával a legfelső szinteket fedett ás nyitott kilátóként is használni tudják majd. A történelmi szerkezetek, boltívek és boltozatok falazási munkáinál fa mintaívek és állványzatok készülnek.

Új látogatói élményekre is számíthatnak az érdeklődők

A harmadik ütem során a külső vár felújítására kerül sor. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástyapárat is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki.

A négy égtáj felé tájolt rekonstrukción visszaépülő ikertornyokban turisztikai attrakcióként egy interaktív kiállítást alakítanak ki, és rekonstruálják a régi konyhaépületet is. A harmadik ütem során összesen 2880 négyzetméter alapterületű építményt alakítanak ki, illetve 1970 négyzetméternyi külső térnek adják vissza középkori arculatát.

Mi épül?MiskolcDiósgyőrModern városok programvárfelújítás

Hírlevél

Hirdetés