2024.03.19, Kedd
Újjászületnek a hazai várak – Eger, Diósgyőr és Szigliget is megújul
A diósgyőri vár (szilvasvarad.hu)

Újjászületnek a hazai várak – Eger, Diósgyőr és Szigliget is megújul

realista.hu

2019.01.04. 15:28 - Almási Krisztina

2019-ben is nagy lendülettel folytatódnak a várfejlesztések, melyek keretében szerkezeti rekonstrukciókra, átépítésekre és bővítésekre is sor kerül.

Hirdetés

A Nemzeti Várprogram keretében több magyarországi vár rekonstrukciója kapott plusz kormányzati támogatást – köztük Eger, Diósgyőr és Szigliget. A korábban megítélt támogatások mellett kiegészítő források is szolgálják a hazai várfejlesztéseket.


Hetven férőhelyes rendezvény- és vetítőteremmel bővül a vár

Az egri várban egy 1,5 milliárdos széleskörű rekonstrukció mellett az épület állagmegóvását további félmilliárd forintból végzik majd el az elkövetkező két évben. A váron korábban is több fejlesztést végeztek már, melynek részeként megújult többek közt a régi városfal is.

 

Egri vár (mindenamieger.blogspot.com)
Az egri vár (mindenamieger.blogspot.com)

A program keretében újjáépülő déli bejárat, a Varkoch-kapubástya a jövőben a vár új fogadópontjaként funkcionál majd. A bástya új tetőszerkezettel, emelettel, farkasveremmel és felvonóhíddal bővül.

A projekt másik fontos részeként megújítják az egykori ágyúdombot, ahol 70 férőhelyes rendezvény- és vetítőterem, valamint turisztikai látogatóközpont létesül. A létesítmény egész évben működik majd, és célja az lesz, hogy mérsékelje a vár turistaforgalmának szezonalitását.


Diósgyőr meghatározó turisztikai célpont lehet

A diósgyőri vár újabb rekonstrukciós fázisára több mint 10 milliárd forint értékű többlettámogatást ad a kormány három ütemben: 2019-ben 2 milliárdot, 2020-ban 4 milliárdot, 2021-ben pedig 4,2 milliárdot. Korábban már beszámoltunk a vár felújítási terveiről, melyek most új lendületet kapnak.

 

A diósgyőri vár rekonstrukciójának látványterve (boon.hu)

A Modern Városok Program keretében megújuló Nagy Lajos korabeli várat korhűen akarják rekonstruálni, hitelesen bemutatva ezzel a magyar történelem egy jelentős korszakát. A fejlesztés célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai vonzerejévé váljon.


Kiállítások és installációk a megújult szigligeti várban

A szigligeti vár közel félmilliárd forintot nyert el, amelyből felújítják a Tóti-Lengyel kaput, valamint a Török Bálint-kaputoronynál egy kétszárnyú nyílókapu épül az emeleti járószint falmagasításával. A projekt keretében a Magyar Bálint-toronynál szintén emeleti falmagasítást végeznek, és továbbépítik az Újlaki kaput. Fedést és oldalfalakat kap a nyugati és keleti helyiségsor, illetve az őrség szobája.

 

A szigligeti várrom (wikipedia.hu)

A Bencés torony (lőportorony) visszaépítése is megvalósul egy szint felfalazásával és a helyiségek födémes kialakításával. Újjászületik a kapcsolódó Palotaszárny is a meglévő boltozatcsonk felújításával. A megépülő épületrészekben kiállítótereket hoznak létre, ahol installációk is megtekinthetők lesznek. A munkálatok várhatóan 2019 márciusában kezdődnek majd és 2020 tavaszán fejeződnek be.

Mi épül?EgerDiósgyőrvárfelújításSzigliget

Hírlevél

Hirdetés