2024.03.19, Kedd
Visszanyeri régi fényét a diósgyőri vár
Látványtervek: alfahir.hu

Visszanyeri régi fényét a diósgyőri vár

magyarepitok.hu

2018.04.19. 14:33 - Szabó Ákos

Már a kivitelezőt keresik a feladatra, melynek során az épületegyüttes Nagy Lajos korabeli kinézetét kapja majd vissza.

Hirdetés

Hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok a tervek szerint a diósgyőri vár teljes külső és belső rekonstrukcióján – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Miután augusztusban beszámoltunk arról, hogy a projekt több eleme megkapta az építési engedélyt, most nyilvánosságra hozták a beruházás teljes egészének több részletét is.

Miután 2014-ben már részlegesen felújították a várat, a beruházás folytatására a Modern Városok Programban kerül sor. A vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésre 6 milliárd forintot különítettek el, valamint a projekt további részeire is biztosítottak egy 5 milliárd forintos keretet.

 

A vár 2016-ban (Wikimedia)

 

Bástyák, palotaszárny és várfal rekonstrukciójára is sor kerül

A diósgyőri várat gondozó miskolci önkormányzat célja az, hogy az épületegyüttes középkori kinézetét kapja vissza. Most a fejlesztés második ütemében a belső vár rekonstrukciójában 4508 négyzetméternyi hasznos alapterületű új épületet fognak kialakítani a korabeli stílus megkötéseinek figyelembevételével, illetve 652 négyzetméternyi külső területet is restaurálnak.

 

 

A második ütemben sor kerül

  • a nyugati palotaszárny visszaépítésére,
  • a palota magas tetőinek kialakítására,
  • a tornyok teljes rekonstrukciójára,
  • valamint a gyilokjárókat és a védőtetőket is elkészítik.

 

A harmadik ütem során a külső vár felújítására kerül sor. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástyapárat is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten végigsétálható várfalat alakítanak ki és rekonstruálják a régi konyhaépületet is. A harmadik ütem során összesen 2880 négyzetméternyi hasznos alapterületű építményt alakítanak ki, illetve 1970 négyzetméternyi külső térnek adják vissza középkori külsejét.

 

Közép-Európa jelentős turisztikai központját hoznák létre

A miskolci önkormányzat célja, hogy a diósgyőri vár a Nagy Lajos korabeli állapotát tükrözze vissza és ezzel teljes egészében bemutathatóvá váljon a magyar történelem egyik legdicsőségesebb korszaka. Ezzel együtt szeretnék elérni, hogy a vár és környéke Közép-Európa egyik jelentős turisztikai központjává alakuljon.

 

 

 

Galéria

műemlékfelújításMi épül?Modern városok programturizmusMiskolcDiósgyőr

Hírlevél

Hirdetés