2024.07.18, Csütörtök
Elkészült Baranya legnagyobb kapacitású víztározója
A projekt építési munkálatai korán készült kép (fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Elkészült Baranya legnagyobb kapacitású víztározója

MTI

2019.07.12. 09:58 - Almási Krisztina

A létesítmény megépítésének célja elsősorban a tavaszi árvízveszély csökkentése, árvíz idején akár 53,5 hektáros kiterjedésre is képes.

Hirdetés

Elkészült a Baranya-csatornára tervezett 28 hektáros záportározó a Szabadics Zrt. munkájával több mint 1,9 milliárd forintból.  A Mecsek északi lábánál fekvő Magyarszék szomszédságában az elsősorban árvízvédelmi célokat szolgáló záportározó négyezer embert védhet meg a jövőben a felhőszakadások idején.

A tározó a régióba tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitású, árvíz idején akár 53,5 hektáros kiterjedésre is képes. A projekt során többek között egy 2,6 kilométernyi töltés, valamint egy lecsapoló zsilip átadásával alakították ki a vízfelületet.

A tározó közel 1,3 millió köbméter víz befogadására alkalmas, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe.  

A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában épülő tározó árvízcsúcs csökkentő hatása a baranyai Sásd városáig lesz jelentősen érezhető. Megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével.     

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) korábbi tájékoztatása szerint a Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. májusi és júniusi esőzésekből kialakult árhullámok.

A létesítmény mintegy másfél év alatt készült el és aszályos időszakokban vízpótlásra is használható.

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.víztározóárvízvédelemMagyarszék

Hírlevél

Hirdetés