2024.03.19, Kedd
Országszerte 300 milliárdból épülhetnek Science Parkok
Illusztráció (reactnews.com)

Országszerte 300 milliárdból épülhetnek Science Parkok

realista.hu

2020.01.20. 10:56 - Almási Krisztina

Az átfogó fejlesztés a helyi erősségekre építene, kialakítva egy stabil üzleti környezetet a kis- és középvállalkozások, valamint a nemzetközi cégek számára is.

Hirdetés

Országszerte összesen nyolc helyen, köztük hat vidéki helyszínen hoznának létre innovációs parkokat egy új kormánydöntés értelmében, a teljes programra 300 milliárd forintot szánnak.

Földrajzilag kiegyenlített megoszlásban a helyi erősségekre építő, kiemelt tudomány­ágakra, ipari ágazatokra fókuszáló Science Parkokat hoznak létre, a meglévő egyetemi bázisokra alapozva. 

A fejlesztés célja a stabil üzleti környezet kialakítása, egy vállalkozóbarát intézményrendszer létrehozása és a gyorsan növekvő vállalatok támogatása a nemzetközi versenyben való sikeres helytállásban.

Ennek érdekében a kormány döntött a Tudományos és Innovációs, Technológiai, illetve Ipari Park hálózat kiépítésének koncepciójáról, aminek része egy olyan háromszintű hálózati struktúra kialakítása, amely a helyi innovációra, technológiára és az ipari környezetre épül. A Tudományos és Innovációs Parkok (Science Parkok) koncepcióinak feldolgozása és szabályozásának kidolgozása folyamatban van.

A parkok nagyobb nemzetközi vállalatoknak, de helyi kis- és középvállalkozásoknak, valamint kutatócégeknek is otthont adnának.

Az elsődleges szempont nem a gyártás, hanem új fejlesztések, találmányok, megoldások létrehozása lenne a közös együttműködések alapján. Mindehhez a tudományos hátteret az egyetemek biztosíthatnák magasan kvalifikált kutatókkal, akik a szellemi tőkét biztosítanák hozzáadott értékként.

Mi épül?tudományScience Park

Hírlevél

Hirdetés