2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Elrajtolt Székesfehérvár egyik legszebb műemlékének a felújítása
Főkép: magyarorszag.ihirek.hu, látványtervek: szekesfehervar.hu

Elrajtolt Székesfehérvár egyik legszebb műemlékének a felújítása

mti, magyarepitok.hu

2020.02.03. 13:37 - Szabó Ákos

A 250 éves egykori rendház ma a Szent István Király Múzeumnak ad otthont.

Hirdetés

Miután nemrég beszámoltunk arról, hogy eldőlt: a helyi érdeketségű Fehérép Kft. és a fővárosi Sasad Építő Kft. restaurálja és fejleszti a székesfehérvári Szent István Király Múzeum épületét, most ünnepélyes eseményen kezdődött el a projekt. Az egykori királyi fővárosban az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül mintegy 5,5 milliárd forintos állami és 189 millió forintnyi városi keretből.

 

Az új és a régi összhangjára törekednek

 

Látványterv

A múzeumban új és 21. századi terek nyílnak majd, azonban külsőleg megőrzi, illetve visszakapja eredeti formáját a renováció után is. Az önkormányzat korábban már egy raktárépületet is vásárolt az intézménynek, hogy a korábban méltatlan körülmények között tárolt régészeti leleteknek is helyet biztosíthassanak.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény életének eddigi legnagyobb felújítási munkája után bármilyen kiállítás megrendezését el tudják majd vállalni.

 

Látványterv

A beruházás során a csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel. Ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgáló helyiségeket, míg az eredeti épületrészekben - a felújítást követően - a kiállítóterek lesznek.

 

Több mint 250 éves épület kapja vissza régi fényét

A múzeum központi épületéül szolgáló 1742 és 1756 között felépített műemlék a mai Fő utca – Szent János köz – Oskola utca által határolt területen található, eredetileg jezsuita rendházként készült el, melyhez templom is kapcsolódik. Az építkezést feltétezhetően Paul Hatzinger tervei alapján végezték el.

Mi épül?SzékesfehérvárműemlékfelújításmúzeumFehérép Kft.Sasad Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés