2024.03.29, Péntek
Újabb nagyszabású fejlesztés indul el a Budai Várban
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

Újabb nagyszabású fejlesztés indul el a Budai Várban

magyarepitok.hu

2020.02.07. 07:29 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében helyreállítják az érintett épületszárny homlokzatát, valamint új fogadóteret és kiállítóteret is kialakítanak.

Hirdetés

Elkezdődik a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciója mintegy 4,6 milliárd forintból, a munkálatokat a Confector Mérnök Iroda Kft. végzi – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A Budavári Palota déli nyaktagja egy olyan épületszárny, amelynek a teljes beépített alapterülete nettó 1190 négyzetméter.

A kivitelezési feladat meghatározó eleme a külső homlokzata helyreállítása is, ami 720 négyzetmétert jelent.

Az ötszintes épület földszintjén külön belsőépítészeti tervek alapján kialakítanak egy új fogadóteret, ahol helyet kap többek közt egy büfé, egy ajándék shop és egy ruhatár is. A pinceszint és földszint közötti terekben egy liftet is elhelyeznek, ezzel biztosítják a déli udvarok és az Oroszlános udvar közötti akadálymentes közlekedést.


Kortárs kiállítóterem is lesz az épületben

Az első emeleten kialakítják a Szent István termet, aminek belsőépítészeti kialakítása nem a beszerzés tárgya, de a körülötte lévő helyiségek, előszoba és folyosó kialakítása a közbeszerzés tárgyát képezik. Szintén az első emeleten kap helyet az úgynevezett Cercle-terem, ami egy kortárs kiállítótérként fog funkcionálni.

A második emelet biztosít helyet egy újabb kiállító térnek, illetve a technikai helyiségekben helyezik el a tetőtér megközelítését és a tetőtérben a légcserét biztosító gépeket.

A projekt keretében elvégzik többek közt az épületrészt érintő festő- és kőrestaurátori munkálatokat, a tetőszerkezet felújítását, a meglévő ablakok cseréjét, az akadálymentesítést, tíz darab egyedi bútor legyártását, valamint a riasztó-, tűzjelző- és légtechnikai rendszer kiépítését is.

Mi épül?BudapestBudai várműemlékfelújításCONFECTOR Mérnöki Iroda Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés