2024.03.29, Péntek
Turisztikai beruházásban újul meg Mosonmagyaróvár 400 éves vára

Turisztikai beruházásban újul meg Mosonmagyaróvár 400 éves vára

mti

2017.04.07. 09:22 - Hegedűs Gergely

Részlegesen felújítják a vár homlokzatát, rendezvény- és kiállítótereket, interaktív vártörténeti tárlatokat alakítanak ki. A projekt a soproni, nagycenki, fertődi, csornai és pannonhalmi fejlesztésekkel együtt bővíti Győr-Moson-Sopron megye turisztikai láncolatát.

Hirdetés

A vár állagmegóvását és turisztikai hasznosítását célzó fejlesztés indul Mosonmagyaróváron a Nemzeti Várprogram támogatásával. Az 1,3 milliárd forintos beruházást a vagyonkezelő Széchenyi István Egyetem és konzorciumi partnere, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. indítja.

A munkálatok keretében részlegesen felújítják a vár homlokzatát. Rendezvény- és kiállítótereket, valamit vetítőtermet alakítanak ki. A kiállítások közül várhatóan interaktív vár- és intézménytörténeti tárlatokat rendeznek be.

A négyszáz éves várban a régészeti kutatások napokon belül elkezdődnek, azok képezhetik majd a jövőbeni kiállítások alapját. A rekonstrukció engedélyezési tervei a közeljövőben elkészülnek, a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik, és 2019-ig tart.


Kétszáz éves agrármúlt a négyszáz éves épületben

A projekt sajtótájékoztatóján Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a jelenleg a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának otthont adó épület a város legfontosabb nevezetessége, amely kétszáz éves agrármúlttal rendelkezik.  

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a vár és a szorosan hozzákacsolódó területek, mint a várkert és a Lajta-part jövőbeni fejlesztési elképzelésiről és a lehetőségekről az önkormányzattal együttműködve döntenek majd.


A helyi adottságokat és termékeket kell előtérbe helyezni

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosaként elmondta, a program keretében húsz kastély és tizenkilenc vár újul meg a következő években. A keretösszeg jelenleg 55 milliárd forint, amely azonban egyedi előterjesztések alapján nőhet. Jelenleg 11 ilyen egyedi előterjesztés van. „A fejlesztések célja, hogy az épületek hozzájáruljanak a vidékfejlesztési és területfejlesztési célokhoz, munkahelyeket teremtsenek, illetve a helyi adottságokat és termékeket előtérbe helyezve önfenntartóak legyenek” – foglalta össze a program lényegét a térség fideszes képviselője.

Hangsúlyozta, hogy a mosonmagyaróvári rekonstrukció jól illeszkedik a soproni várfal és múzeumnegyed, a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély, valamint a csornai és pannonhalmi fejlesztésekhez, amelyek révén Győr-Moson-Sopron megyében rövid idő alatt turisztikai attrakciók láncolata várja a látogatókat.

műemlékfelújításMi épül?várakMosonmagyaróvár

Hírlevél

Hirdetés