2024.04.20, Szombat
Már halad a nyírbátori ipari park fejlesztése
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Már halad a nyírbátori ipari park fejlesztése

mti

2020.08.19. 13:37 - Szabó Ákos

Újabb kapacitásokra van szükség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban a jó gazdasági teljesítmény miatt.

Hirdetés

Elkezdődött és várhatóan 2021 közepén fejeződhet be a nyírbátori ipari park több mint másfél milliárd forint értékű fejlesztése - hangzott el a beruházás rendezvényén a nyírségi kisvárosban szerdán.

A 13 ezer lakosú kisváros ipari parkjában működő, főként dán, olasz és német tulajdonú cégek, illetve a kisebb vállalkozások ötezer embert foglalkoztatnak, a terület az elmúlt öt évben a munkaerő-létszámban, infrastrukturális- és területigényben gyakorlatilag kinőtte önmagát. A buszos társaságok 179 környékbeli és távolabbi településről hordanak szervezetten munkavállalókat dolgozni az ipari parkba, emellett jelentős a teher- és a személyautóforgalom is.

 

Buszmegálló épül és az elektromos hálózatot is fejlesztik

Az 1,5 milliárd forint értékű fejlesztési program egyik elemeként ennek megfelelően egy húszállásos központi buszmegállót, illetve buszöblöket építenek az üzemek mellett. A cégek igényét teljesítve bővítik az elektromos hálózatot (fejlesztik a kapacitása határát elérő alállomást, valamint földkábelekkel váltják ki a légvezetékeket).

Ezzel 15 megawattos többletteljesítményt kapnak az üzemek, és új fogyasztókat is tud fogadni az elektromos rendszer.

A munkálatokat várhatóan 2021 nyarán fejezik be.

 

Tervbe vették az elkerülő építését is

Máté Antal polgármester a finanszírozásról kifejtette, a megyei önkormányzattal közös konzorcium több mint egymilliárd forintot nyert el a beruházásra az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A megvalósításhoz szükséges megnövekedett költségek finanszírozására 200 millió forintos többlettámogatási igényt nyújtottak be, ezt a város további 200 millió forinttal egészíti ki, hitelfelvétellel.

A kelet-magyarországi városban tervbe van véve egy elkerülő út építkezése is, de ez a beruházás a támogatási jóváhagyásra vár.  

A nyírbátori ipari parkban működik többek közt a gyógyászati segédeszközöket előállító dán Coloplast, a német Diehl repülőgép-alkatrészgyára, a szintén német érdekeltségű, járműelektronikai alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft., illetve az olasz tulajdonú Serioplast és Farmol műanyag palackgyárai is.

Mi épül?Nyírbátoripari parktömegközlekedésközművek

Hírlevél

Hirdetés