2024.06.17, Hétfő
A magyarság egyik kiemelkedő műemléke újult meg Erdélyben
Főkép: a koltói Teleki-kastély előtti Petőfi emlékmű Fotó: magyarepitok.hu

A magyarság egyik kiemelkedő műemléke újult meg Erdélyben

MTI

2020.09.08. 07:19 - Kalácska-Nagy Nóra

A kastély falai között töltötte mézesheteit 1847 szeptemberében és októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia.

Hirdetés

Az erdélyi Koltón felavatták az európai uniós forrásokból felújított Teleki-kastélyt - írta meg a Krónika erdélyi magyar napilap. 

A 18. század közepén épült barokk kastély a maszol.ro portál korábbi cikke szerint meglehetősen rossz állapotban volt a felújítás előtt. Az átfogó korszerűsítés az alagsortól a tetőzetig mindenre kiterjedt.

A kastély felújítására a helyi önkormányzat nyert 2017-ben másfél millió eurós támogatást. A kastélypark fősétányának a megújítását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. Felső emeletének kiállítótermében nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, a lenti termekben a korábbi koltói Petőfi-múzeum műtárgyait állították ki. Amint a rendezvényen bejelentették:

az év végéig készül el az az állandó kiállítás, amelyet az önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létesít.

 

Kopjafát állítottak a Petőfi-kultuszt éltetőknek

A Krónika Zákonyi Botondnak, Magyarország bukaresti nagykövetének a szavait idézte, aki elmondta:

ritkán találkozott olyan romániai EU-s projekttel, amelyik ennyire tökéletesre sikeredett volna.

Az épület felújítását tervező Stefan Pascuti építész felidézte: volt olyan időszak, amikor Csendes Lajos polgármesteren kívül senki nem hitt abban, hogy megújulhat a kastély. A polgármesternek és az építőknek az egykori tulajdonos Teleki család leszármazottja, Galántai Zsombor is köszönetet mondott.

A ceremónia keretében kopjafát állítottak a kastélyparkban azoknak a helybélieknek, akik a kommunista diktatúra idején - míg a kastélyban a mezőgazdasági termelőszövetkezet rendezkedett be - gondoskodtak arról, hogy az épületben Petőfi-emlékszoba legyen, és ezzel éltették a koltói Petőfi-kultuszt.

A Nagybánya szomszédságában fekvő, 2500 lakosú Koltón a lakosság 55 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Mi épül?ErdélyKoltóBethlen Gábor AlapEurópai UnióPetőfi Irodalmi Múzeum

Hírlevél

Hirdetés