2024.03.19, Kedd
Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo
Illusztráció (techspot.com)

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

MTI

2020.09.29. 17:41 - Almási Krisztina

A 30 ezer négyzetméteres üzem 1000 új munkahelyet teremt és az itt gyártott termékek 90 %-át külföldre értékesítik majd.

Hirdetés

A Pest megyei Üllőn építi fel első európai gyárát a kínai számítógépgyártó, a Lenovo mintegy 8,2 milliárd forintból, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet - jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a beruházás sajtótájékoztatóján.

A beruházás több szakaszban csaknem 1000 új munkahelyet teremt, és a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra, a kormány ezért 2 milliárd forinttal járul hozzá a 30 ezer négyzetméteres gyártócsarnok költségeihez.

A Lenovo asztali számítógépeket, grafikus munkaállomásokat és adatközponti termékeket fog gyártani Magyarországon, és idővel még bővülhet is a termékportfólió.

Az itt készülő termékek több mint 90 százalékát külföldön értékesíti majd, így jelentős összeggel gyarapítja az exportteljesítményt.


Több szempont miatt választották Magyarországot

Szijjártó Péter azt is kifejtette, hogy a beruházás felgyorsítja a tudás- és fejlesztésközpontú termelés térnyerését, ezért mind a magyar gazdaság, mind a magyar mérnökök számára nagy lehetőségeket tartogat.

Guan Wei, a kínai vállalat alelnöke videoüzenetben elmondta, hogy a Lenovo vezetése számos európai helyszínt megvizsgált, végül a központi elhelyezkedés, a kiváló közlekedés, a jól képzett munkaerő és az előnyös gazdasági környezet miatt Magyarországot választotta.

Az új beruházással Pest megye minél több munkavállalója mentesülhet a napi ingázás kényszere alól azáltal, ha a saját településén talán állást.

A Lenovo üzeme azért is különösen fontos, mert a logisztikai központok után termelőtevékenységet hoz a főváros mellé. Budapest déli övezete és annak környéke a fejlett infrastruktúrának köszönhetően kiaknázásra váró, kiváló beruházási terület.

Mi épül?Üllőüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés