2024.05.18, Szombat
Szuperszámítógép érkezik Debrecenbe, méltó épületet kap az egyetem
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Szuperszámítógép érkezik Debrecenbe, méltó épületet kap az egyetem

mti

2020.10.18. 07:35 - Szabó Ákos

Mintegy 6 milliárd forintos beruházás alapkövét tették le a megyeszékhelyen.

Hirdetés

Kicsit több mint egy év alatt, 2021 decemberére készül el a beruházás, melyben a Debreceni Egyetem (DE) Magyarország legnagyobb szuperszámítógépnek adhat otthont – derült ki a pénteki alapkőletételen.

Jelenleg Magyarországon 0,45 petaflopos kapacitás áll rendelkezésre, nemzetközi együttműködéssel külföldi kapacitásokat is használnak a hazai kutatók (a FLOPS angol mozaikszó, jelentése másodpercenkénti lebegőpontos operáció, lényegében magas igényű munkavégzési kapacitást mérnek vele egy számítógépnél). Ezt 2022-ig mintegy megtízszerezik: 5 petaflopsra növelik a szuperszámítógépes kapacitást.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a világ legjobbjai között.

 

Barcsa Lajos alpolgármester, Bács Zoltán kancellár, Solymár Károly Balázs, helyettes államtitkár és Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke (b-j) elhelyezi az időkapszulát az ország legnagyobb szuperszámítógép-projektjének alapkőletételén a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke kifejtette: a szuperszámítógép telepítésével a Debreceni Egyetemen olyan kompetenciaközpont jön létre hatmilliárd forint európai uniós forrásból, amelyhez

a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak.

 

Debrecenben már van hagyománya a szuperszámítógépeknek

A beruházás keretében bővítik a szuperszámítógépet befogadó épületet, fejlesztik az alapinfrastruktúrát, a kompetenciaközponthoz kapcsolódóan pedig olyan képzési programot indítanak az egyetemen, hogy a végzősök a legmodernebb technológiát is tudják használni.

Bács Zoltán, a DE kancellárja felidézte, hogy az egyetem a kezdetektől élen jár a hazai szuperszámítógép-programban: 2015-ben üzembe helyezték Leót, a világ akkori ötszáz legnagyobb teljesítményű számítógépének egyikét.

Az új szuperszámítógépet Leó mellett helyezik el, neve még nincs, arról a KIFÜ honlapján szavazhatnak október végéig az érdeklődők - hangzott el a projektindító rendezvényen.

Mi épül?DebrecenDebreceni Egyetemoktatási beruházásinnovációkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés