2024.04.27, Szombat

Hirdetés

17 hektáron 19 tavat alakítottak ki Szarvason
Fotó: MTI

17 hektáron 19 tavat alakítottak ki Szarvason

mti.hu

2020.11.03. 18:14 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt célja egyebek mellett olyan tavi halnevelő létesítmény megépítése volt, amely infrastruktúra hátteret biztosít többek között az intézet génbanki tevékenységéhez is.

Hirdetés

Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével halastavakat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason.

A helyszíni sajtótájékoztatón kiderült: a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból (MAHOP) elnyert közel 394 millió forintból 2019 júliusától a Csordajárás területén, 17 hektáron 19 tavat alakítottak ki tápcsatornával, töltő- és lecsapoló csatornákkal együtt.

A projekt célja olyan tavi halnevelő létesítmény megépítése volt, amely infrastruktúra hátteret biztosít:

  • az intézet génbanki tevékenységéhez,
  • valamint a termelési gyakorlatban nem jellemző őshonos halfajok neveléséhez,
  • továbbá több veszélyeztetett faj állományának rehabilitációjához,
  • ezzel együtt a természetesvízi állományok megerősítését szolgáló tenyésztési munkához.

Mindemellett a HAKI elnyert egy másik MAHOP-pályázatot is, amelynek a kivitelezése a tervek szerint jövő év elején kezdődik: egy új szivattyútelepet alakítanak ki a Csordajárás területén, így a tavak kétirányból is elláthatók lesznek vízzel.

 

A projekt segítené a magyar halászati kutatás erősödését is

A génbanki tevékenység segítségével három ponty hibridet tenyésztett már ki a vállalat, amelyek a hazai pontytenyésztés jelentős részét adják és a tiszai cianid szennyezés után segítették a nyurgaponty visszatelepítését a folyóba.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, a beruházás a magyar halászati kutatás erősödését szolgálja; egy mintaprojekt, amely az agro- és horgászturizmushoz, továbbá az őshonos fajok megőrzése révén a természetvédelemhez is kapcsolódik.

Mi épül?SzarvasNemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhalastópályázatok

Hírlevél

Hirdetés