2024.02.22, Csütörtök
Már várja a vendégeket a gyulai Almásy-kastély újabb megújult szárnya
A gyulai Almásy-kastély (fotók: MTI/Rosta Tibor)

Már várja a vendégeket a gyulai Almásy-kastély újabb megújult szárnya

mti, magyarepitok.hu

2021.03.22. 18:21 - Szabó Ákos

A munkálatokban a helybeli FUTIZO Kft. is szerepet vállalt. A most megvalósított projektrészeken 2019 októberében rajtolt el a munka.

Hirdetés

Befejeződött a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának felújítása, jelenleg az épületrész berendezése zajlik; amint a járványhelyzet engedi, meg is nyílik a látogatók előtt - közölte a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épülete egymáshoz L alakban csatlakozó két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kiskastélyszárnyból. A kétmilliárd forintból felújított főszárnyat 2016 márciusában adták át, az abban nyílt állandó kiállítást már több mint 360 ezren láttak.

 

A kiskastélyszárny

A kiskastélyszárny - amelyet időközben Stefánia-szárnyak neveztek el gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia (1814-1878) emléke előtt tisztelegve - belső felújítását 2019 októberében kezdték meg. Az önkormányzat európai uniós forrásból nettó 705 millió forintot nyert el a kivitelezésre, amelyet a megnövekedett építőipari költségek miatt további 250 milliós saját forrással egészített ki.

A beruházás három fő eleme

  • a bálterem és kulturális rendezvénytér (a közbeszerzési adatok szerint a szintén gyulai FUTIZO Kft. munkájával), a
  • Gyulai Csemegetár,
  • valamint az Ételtörténeti Bemutatótér és Foglalkoztatóközpont.

A most kialakított bálterem 19. századi elegáns környezetben, 21. századi hang- és fénytechnikával várja a vendégeket, esküvőknek, báloknak, hangversenyeknek, konferenciáknak biztosítva egyedülálló környezetet.

 

 

A beruházás részekeként olyan látványkonyha is készült, amelyben főzhetnek is a vendégek szakács iránymutatása mellett. Megismerhetik a 19. századi konyhatechnológiát, emellett a legmodernebb konyhai eszközöket is használhatják, így készíthetnek el tradicionális ételeket.

 

Több, mint 200 éve épült fel

Az Almásy-kastély kiskastély-szárnya 1807-re készült el Czigler Antal tervei alapján, eredetileg uradalmi tisztiszárnyként üzemelt. A nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, ekkor ide költöztek át a fő épületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el, amely jelenleg szállodaként üzemel a vár szomszédságában.

 

 

Jankovich Stefánia a helyi kórház építéséhez gyűjtést szervezve hangversenyt rendezett a kastélyban 1839-ben, amelyen Erkel Ferenc is fellépett. 1849-ben gondoskodott a Gyulára érkező honvédtisztekről. Források igazolják, hogy Damjanich János felesége, Csernovics Emília is a család vendégszeretetét élvezte. 1857-ben vendégül látta Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét. 1870-ben ő alakította meg a rendszeresen jótékonykodó Gyulai Nőegyletet, amelynek első elnöke volt.

Mi épül?GyulakastélyfelújításműemlékfelújításFUTIZO Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés