2024.05.19, Vasárnap
Három dimenziós komornyikkal nyit a megújult Almásy-kastély

Három dimenziós komornyikkal nyit a megújult Almásy-kastély

mti

2016.03.01. 10:19 - Hegedűs Gergely

A gyulaiak már a péntektől induló próbaüzemben is látogathatják a 2,4 milliárdos uniós támogatással megújult kastélyt, a hivatalos megnyitó március 18-án lesz. Az érdeklődőket 21. századi csúcstechnológia kalauzolja végig az egykori főúri épület mindennapjain, a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna három dimenzióban fogadja a vendégeket.

Hirdetés

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az Almásy-kastély felújításáról beszámoló sajtótájékoztatón elmondta, elsőként a helyi lakosoknak szeretnének lehetőséget teremteni arra, hogy megtekinthessék a felújított épületet és az abban kialakított kávézót, múzeumot és ajándékboltot. Péntektől március 9-ig előzetes regisztráció alapján, kedvezményes áron léphetnek be a múzeumba a gyulai lakcímigazolvánnyal rendelkezők. A gyulai lakosoknak a későbbiekben is biztosítják az 50 százalékos kedvezményt a belépő árából.

Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kiállításokért felelős ügyvezetője elmondta: az érdeklődés máris hatalmas, több százan jelezték, hogy részt vennének a tesztüzem alatt a csoportos tárlatvezetéseken még úgy is, hogy a kiállítás nem lesz ezen időszak alatt teljes értékű, néhány munkafolyamat ugyanis még jelenleg is zajlik az épületben.

Március 11. és 15. között bővítik a próbaüzem látogatói körét: ekkortól a hosszú hétvégén a városban megrendezendő Gyulai Kolbász- és Sódarmustrára érkező vendégek is megtekinthetik a kiállítást.

Az üzemeltetők az esetlegesen felmerült hibákat és hiányosságokat a próbaüzem tapasztalatai alapján a március 15-i nemzeti ünnepet követő két napon javítják. A hivatalos megnyitó március 18-án lesz, a nagyközönség másnaptól tekintheti meg a kastélyt.

A 18. században épült kastélyban „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai” elnevezéssel hozták létre a főúri családok mellett az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutató tárlatot.

Az érdeklődőket 21. századi csúcstechnológia kalauzolja végig az egykori főúri épület mindennapjain. Az épületbe belépőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja. Csak itt lesz megszagolható a „Nemzeti illat” elnevezésű korabeli parfüm is.

A beruházásra három ütemben összesen 2,4 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a város.

Mi épül?Gyulakastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés