2024.04.19, Péntek
Precíz munkával nyeri el végső alakját a kavicsot formázó sportcsarnok
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Precíz munkával nyeri el végső alakját a kavicsot formázó sportcsarnok

magyarepitok.hu

2021.03.11. 10:15 - Kalácska-Nagy Nóra

Az épület látványosan kezdi elnyerni végső, különleges „kavics” formáját a szerkezetépítés befejező szakasza felé közeledve.

Hirdetés

A Tatabányai Multifunkciós Csarnok építése kapcsán lapunk legutóbb már arról számolhatott be, hogy elérte az 50 százalékos műszaki készültséget a létesítmény. Az Épkar Zrt. és Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciumában létrejövő komplexum 18,5 milliárd forintból valósul meg.

A Beruházás Megvalósító Építtetője a Beruházási Ügynökség - BMSK Zrt., a beruházáshoz kapcsolódó lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat a FŐBER Zrt. – Győrber Kft. konzorcium megbízási szerződés keretén belül végzi. A Weinberg ’93 Kft. pedig az acél főtartó és az ahhoz tartozó másodlagos acélszerkezetek gyártásáért, szállításáért és szereléséért felel.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A sportcsarnok a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság tartalékhelyszíne lesz, emellett fontos szerepet tölt be a megyeszékhely sportéletében (kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, vívás, cselgáncs) és a rendezvényszervezés tekintetében is.

Multifunkcionalitásában kiemelt szerepet játszik, hogy a küzdőtéren kívül egy jelentős méretű, akár 20 pástot befogadó vívóterem is kialakításra kerül, ami tovább bővíti az épület felhasználásának lehetőségeit.

A projekt 2021 október végére készül el. A beruházással kapcsolatosan Lemli Ferenc, a Fejér-B.Á.L. Zrt. projektvezetője adott tájékoztatást lapunknak.

Az acélszerkezeti munkálatok befejező fázisba léptek

Az acélszerkezet szerelése 2020 augusztusában kezdődött és előreláthatólag 2021 áprilisában fejeződik be.  A csarnok acélszerkezete több nagyobb építési egységből áll, melynek gyártása és helyszíni szerelése tervezetten halad.  A helyszínen a következő acélszerkezeti részekből tevődik össze az épület:

  • peremtartó,
  • 18 méteres főtartók,  
  • 64 méteres főtartók,
  • leforduló íves függőleges szerkezetek,
  • valamint vízszintesen végig futó íves szerkezetek.

A nagyméretű acélszerkezetek a Weinberg ’93 Kft. sárospataki gyártóüzemében készültek, amelyeket speciális szállító járművekkel szállítottak a tatabányai építési helyszínre.

Hamarosan a szakipari és külső munkák kerülnek előtérbe

A főtartók elhelyezését követően beépítésre kerültek a vasbeton lelátó-, és hozzá kapcsolódó lépcsőelemek, mellyel a küzdőtér is megkapja végleges formáját.

A 6000 férőhely egy része az említett vasbeton szerkezet mellett acél mobilszerkezettel lesz biztosítva, amely zárt állapotában szélesíti a küzdőtér alkalmazási lehetőségeit.

A szerkezetépítéssel párhuzamosan zajlanak az épületvillamossági, gépészeti alapszerelési munkálatok, illetve a több mint 3 ezer négyzetméter felületű impozáns függönyfal beépítés is. A következő hetekben az épület bezárására kerül sor, mellyel párhuzamosan a tetőszerkezet hő-és vízszigetelése is befejeződik.

A külső munkák kapcsán a közműépítési feladatok befejező stádiumba érkeztek és előtérbe került az út- és parkolóépítés.  A meglévő parkolók mellé több mint 300 darab új parkoló, illetve több mint 4000 négyzetméternyi burkolt felület épül. A beruházás során 88 ezer négyzetméternyi terület újul meg, melynek a fele fás- parkos zöldfelületként várja a látogatókat.

Galéria

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.Épkar Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.TatabányaBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Főber Zrt.Győrber Kft.

Hírlevél

Hirdetés