2024.03.19, Kedd
Újabb fejlesztést folytat az ÉPI: megújul a betonacél feldolgozó üzem
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Újabb fejlesztést folytat az ÉPI: megújul a betonacél feldolgozó üzem

magyarepitok.hu

2021.10.22. 10:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Jelenleg a csarnoképület tetőhéjalási és oldalfalburkolási munkálatait végzik, miközben a megszokott termelés folyik a csarnokban.

Hirdetés

Az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft. (ÉPI) szerkezetépítés, generálkivitelezés és előregyártott vasbeton elemek gyártása mellett betonacél feldolgozással is foglalkozik, így saját betonacél vágó és hajlító üzemmel rendelkezik Budapest X. kerületében.

A Fertő utcai telephelyen 2002 óta meglévő betonacél feldolgozó üzem elsősorban az ÉPI saját szerkezetépítő munkáihoz szükséges betonacél mennyiségek feldolgozására jött létre. A jelenlegi munkák során megújul a csarnok külső megjelenése a Metál Hungária Holding Zrt. kivitelezésében, továbbá

  • a csarnok elektromos hálózata,
  • a szociális blokk,
  • valamint új korszerű híddaruk kerülnek telepítésre.
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A korszerűsítési és energiahatékonyságot növelő munkálatok az önerőn kívül, a VNT2020-1 versenyképesség-növelő pályázati forrás felhasználásával valósulnak meg.

Korábban az ÉPI Ercsiben lévő vasbeton előregyártó üzemének kivitelezéséről írtunk cikket, ahol vasbeton lépcsőkarok, mellvédfalak, feszített körüreges födémpanelek, valamint feszített és lágyvasas kéregfödém panelek készülnek.

 

Frissítik a csarnok megjelenését

Tóth Tibor, a betonacél feldolgozó üzem vezetője tájékoztatta lapunkat az üzemben korábban végrehajtott és a jelenlegi beruházásokról. Az üzemvezető elsőként egy korábbi fejlesztést említ, amely nagy hatással volt az üzem fejlődésére. A 2002-ben történt indulást követően, 2007-ben ugyanis lehetősége nyílt a cégnek modern betonacél feldolgozó gépek beszerzésére, melyek során több vágó-daraboló, kengyelhajlító automata gép és cölöp armatúra gyártó automata lett üzembe helyezve.

„Ezen bővüléssel már nemcsak saját felhasználásra, hanem külső partnerek megrendeléseinek gyártására is elegendő lett a kapacitásunk, és akár havi 1500-2000 tonna mennyiségű betonacél feldolgozást tudunk folyamatos megrendelés esetén biztosítani.”

A mostani fejlesztés tekintetében a kivitelezés 2021. július végén kezdődött el. A csarnoképület trapézlemez tetőhéjalásának, oldalfalburkolatának, valamint a nyílászáróinak és bevilágítóinak cseréje valósul meg. A régi burkolatok helyett új, korszerű Kingspan szendvicspanelek és polikarbonát bevilágító sávok kerülnek beépítésre. A régi, kézi mozgatású tolókapukat pedig modern, elektromos Hörmann kapuk váltják fel.

„A fejlesztéshez tartozik az üzemcsarnok híddaruinak lecserélése új, modern, a Pannon Daru Plusz Kft. által telepített híddarukra, mivel a régiek már elmúltak 52 évesek, és emiatt nehéz üzemben tartani az általuk képviselt elavult technológiát. Emellett a csarnok elektromos hálózata, valamint a csarnokon belül található szociális blokk is modernizálásra kerül” – tette hozzá Tóth Tibor.

A homlokzattal kapcsolatos munkálatok már a vége felé járnak, közel 80%-ban elkészültek, az iroda és a szociális helyiségek szakipari munkálatai vannak még hátra.

Az üzemvezető szerint

a most folyó munkálatok különlegessége, hogy egy korábban trapézlemez burkolattal tervezett vázszerkezetre kell most az új szendvicspanel szerkezeteket felrögzíteni, ami igen precíz munkát követel a kivitelezés során.

A felújítási munkák során kihívást jelent mind az ÉPI, mind a kivitelező cégek számára, hogy a csarnokban a megszokott termelés mellett kell a felújítási munkálatokat végezni, betartva a munkavédelmi előírásokat. A gördülékeny és hatékony munka érdekében szükséges a folyamatos egyeztetés és együttműködés, hogy a megrendelések gyártása, a kiszállítások, ne akadályozzák a felújítási munkálatokat.

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.Metál Hungária Holding Zrt.épületfelújításPannon Daru Plusz Kft.

Hírlevél

Hirdetés