2024.03.19, Kedd
Hamarosan indul a gyártás az Épszerk-Pannónia Invest Kft. új üzemében
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hamarosan indul a gyártás az Épszerk-Pannónia Invest Kft. új üzemében

magyarepitok.hu

2021.04.23. 07:56 - Kalácska-Nagy Nóra

A projekt megvalósításával az építőipar legégetőbb problémájára, a szakképzett munkaerő hiányára teremti meg a választ az Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Hirdetés

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) beruházásában 2019. novemberében kezdődött el a vasbeton előregyártó üzem kivitelezése a Fejér megyei Ercsiben, a 6. számú főút mellett található ipari területen lévő 9000 négyzetméteres telken. Lapunk legutóbb tavaly áprilisban számolt be a beruházásról. Mára az üzem és a kiszolgáló létesítmények elkészültek, a használatba vételi eljárás is lezárult 2021. március elején. Jelenleg a feszített szerkezetek gyártósorainak beüzemelései és próbagyártásai zajlanak.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A területen egy korszerű, 3200 négyzetméteres gyártócsarnok épült, melyhez tartozik

  • egy, a gyártást kiszolgáló betongyártó üzem,
  • egy nyersbeton újrahasznosító egység,
  • valamint egy háromszintes irodaépület is.

A gyártócsarnokon belül kialakításra kerültek további gyártást kiszolgáló egységek, mint például betonvizsgáló laboratórium, asztalos- és lakatos műhely, valamint egy betonacél megmunkáló részleg. A kész termékek tárolása pedig egy daruzott kültéri depóniában történik.

Az új üzem saját kivitelezéseiket segíti

Rónai Roland üzemvezető tájékoztatta lapunkat a beruházás részleteiről és a projekt fontosságáról. Az üzemvezető elmondta, az ÉPI több mint 30 éve van jelen Magyarországon a vasbeton szerkezetépítés élvonalában, de az utóbbi években az építőiparban egyre növekvő szakmunkás hiány a céget is érintette. „Így jött az elhatározás, hogy létrehozzuk előregyártó üzemünket, mellyel elsősorban a saját kivitelezési munkáinkat tudjuk segíteni.” Elmondása szerint

olyan vasbeton szerkezetek előregyártására koncentrálnak, amelyekkel a kivitelezési helyszínen szükséges szakképzett élőmunka igény csökkenthető.

Az így előállított szerkezetek üzemi körülmények között, folyamatosan, magas minőségben készülhetnek a kivitelezési idő csökkentése mellett. „Így például a vasbeton lépcsőkarok, mellvédfalak, feszített körüreges födémpanelek, valamint feszített és lágyvasas kéregfödém panelek. Ezen elemeket a kivitelezés helyszínére kiszállítva már csak azok elhelyezésére van szükség összeszerelés jelleggel, minimális élőmunka igénnyel. Ezenfelül szabad gyártási kapacitásunkat értékesíteni tudjuk az építőipari piac más résztvevői számára.”

Hamarosan élesben is elindul a gyártás

Jelenleg már a próbagyártások folynak az új üzemben, melyek során a telepített gépsorok üzembe helyezése, a komponensek egymáshoz illesztése és a gyártóegységek finomhangolása történik a kezelő személyzet betanítása mellett. „Ezzel együtt elkészülnek az egyes termékek első típusvizsgálatra alkalmas elemei, amelyek szükségesek azok minőségtanúsításainak megszerzéséhez.”

Az éles gyártásra sem kell sokat várni, miután április végéig befejeződnek ezek a folyamatok, már élesben is elindíthatják a termelést.

Naponta közel 500 négyzetméter födémet tudnak legyártani

A feszített körüreges födémpanelek, valamint a feszített és lágyvasas filigrán födémpanelek mellett lépcsők és mellvédek gyártása is elkezdődik.

„Ezekhez létesítettünk két darab, 100 méter hosszú feszítőpadot a körüreges födémek, illetve egy 100 méteres feszítőpadot a kéregpanel gyártósor részére, melyekre Magyarországon egyedülálló, korszerű gépsorokat telepítettünk. A lépcsők és mellvédek készítéséhez beszerzésre került két darab lépcsősablon és egy háromrekeszes csoportzsalu.”

„A körüreges födémeket 120 centiméter szélességben és hatféle magasságban, míg a kéregpanelt maximális 240 centiméter szélességű és 5-12 centiméter vastagságú elemekben tudjuk gyártani. Így egy ütemben naponta közel 500 négyzetméter födémet tudunk legyártani. Ezen rendszereken felül el tudunk készíteni bármilyen egyedi gyártmánytervvel rendelkező szerkezetet is, legyen az erkély elem vagy akár egy kültéri utcabútor.”

Kutatás-fejlesztéssel a bővülő termékpalettáért

A projekt megvalósításával az építőipar legégetőbb problémájára, a szakképzett munkaerő hiányára teremti meg a választ az ÉPI. „Az üzemben a legkorszerűbb gyártósorokat alakítottuk ki, melyek minimális élőmunka igény mellett maximális gyártási kapacitást tesznek lehetővé a kiemelkedő minőség állandó szinten tartása mellett” – tette hozzá Rónai Roland. Ezenfelül egy komplett rendszert alakítottak ki a frissbeton bejuttatásától kezdve a kész elemek kiszállításával bezárólag.

„Korszerű betonüzemünk lehetővé teszi nagyszilárdságú betonok gyártását, továbbá szálerősített és a mai elvárásoknak megfelelő látszóbeton elemek gyártását egyaránt.”

„Jelenleg is folyamatban vannak kutatás-fejlesztési kísérleteink, melyek eredményeinek felhasználásával szeretnénk új elemekkel is bővíteni termékpalettánkat. Az ercsi előregyártó üzemünk a budapesti és az alsónémedi telephelyeinken korábban megvalósult beruházásainkkal és fejlesztéseinkkel együtt alkotnak teljes rendszert az Épszerk-Pannónia Invest Kft., valamint jelenlegi és leendő partnereink számára” – foglalta össze Rónai Roland.

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.Ercsielőregyártásüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés