2024.03.28, Csütörtök
PERI állványok segítségével dolgoznak a kupola helyreállításán a soroksári templomban
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

PERI állványok segítségével dolgoznak a kupola helyreállításán a soroksári templomban

magyarepitok.hu

2021.11.16. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A renoválás során fő szempont volt az oltár előtti tér megközelíthetősége. Az állványzatot úgy alakították ki, hogy a hívek az átalakítás ideje alatt is biztonságosan látogathassák a templomot.

Hirdetés

A Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia felújításáról már cikkezett lapunk, akkor a templomot körülvevő, külső állványzatról és ideiglenes tetőről írtunk. Jelen cikkünkben a templom belső felújítási munkáihoz szükséges állvány megoldásokat mutatjuk be.

A projekt a Budai Műemlék Felújító Kft. kivitelezésében zajlik, a cég az állványozási feladatok során a PERI MULTIPROP rendszerét használja, nagy belmagasságú állványzatként. A belső párkány síkjában, 9 méter magasan, a kupola alatt építették fel a fatartós munkaszintet, amelyen a restaurátorok három gurulóállvánnyal akadályoztatás nélkül dolgozhatnak a kupola helyreállításán.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Könnyű, mégis nagy teherbírású

A MULTIPROP teherhordó rendszer nagy előnye, hogy könnyű, mivel alumíniumból készül, ám csekély súlya ellenére nagy teherbírású. A keretekkel összekapcsolt támaszok teherhordó toronyként nagy belmagasságok esetén is képesek nagy terhek levezetésére.

A keretek méretei 62,5 centimétertől 296 centiméterig terjedhetnek, valamint a keretek magassági elhelyezése is rugalmasan változtatható, így a MULTIPROP rendszer nagy variálhatóságával kiemelkedik a piacon található teherhordó rendszerek közül.

Ezen tulajdonságai miatt esett a kivitelezők választása a MULTIPROP rendszerre a templom belső állványzatának építésekor. „A munkaszint kialakítása a csatlakozó fal szerkezetekhez nulla zárást tesz lehetővé, vagyis nem maradnak a fal mellett rések és hézagok” – fejtette ki a Budai Műemlék Felújító Kft. ügyvezetője, Szécsi Tamás a rendszer előnyét.

A fatartóval biztonságos munkaszint alakítható ki

Az állványzat tervezésekor szem előtt tartották, hogy az oltár előtti tér megközelíthető és átlátható maradjon, hogy a hívek a felújítás ideje alatt is nehézség nélkül látogathassák a templomot. Így az oltár előtt egy 5,1 méter szabad nyílású állványzatot alakítottak ki, melynek lefedéséhez a PERI GT24 rácsos fatartóját alkalmazták az építők.

A fatartó 24 centiméteres magassága és rácsos kialakítása nagy teherbírással és kis lehajlással párosul, így 21 milliméteres zsaluhéjjal borítva optimális választásnak bizonyult a sík és a biztonságos munkaszint kialakítására a gurulóállványok alá.

„Egy zsaluhéj és egy fólia terítéssel tökéletes porvédelmet nyújt a födém az alatta lévő területnek. Fontos volt a szertartások megléte és folyamatossága miatt, hogy az oltár láthatósága ne csökkenjen nagy mértékben és lehetőség szerint teljes értékű istentiszteleteket lehessen tartani”

– tájékoztatott a kivitelező cég vezető munkatársa.

Az állványzatra való kényelmes és biztonságos feljutásról a PERI UP FLEX lépcsőtorony gondoskodik, melynek alaprajzi mérete 1,5 x 3 méter. A könnyű alumínium lépcsőkar szélessége 75 centiméter, mely azonos és váltakozó irányban is szerelhető. A lépcsőtorony standard szintmagassága 2 méter, de szabvány kiegészítőkkel akár 25 centiméteres magassági fokozatokban is igazítható az épület adottságaihoz.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.BudapesttemplomfelújításállványzatBudai Műemlék Felújító Kft.

Hírlevél

Hirdetés