2024.03.19, Kedd
Egy darabban, úszódaru segítségével emelték a helyére a Nemzeti Atlétikai Stadion gyalogoshídjának pilonját - videó
Fotók: magyarepitok.hu

Egy darabban, úszódaru segítségével emelték a helyére a Nemzeti Atlétikai Stadion gyalogoshídjának pilonját - videó

magyarepitok.hu

2022.01.21. 11:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A 70 méter hosszú, közel 200 tonnás acélelem behelyezése a Clark Ádám úszódaru segítségével valósult meg mindössze néhány óra leforgása alatt.

Hirdetés

Lapunk folyamatosan nyomon kíséri a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. megvalósításában épülő Nemzeti Atlétikai Stadion munkálatait, amelynek kivitelezésén a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium dolgozik.

A komplexumhoz kapcsolódó - „Robinson hídnak” is nevezett - osztószigeti gyalogoshíd kivitelezési munkálatait a konzorcium alvállalkozójaként a Hídépítő Zrt. végzi, míg a hídterveket a Speciálterv Építőmérnöki Kft. készítette.

A Robinson híd építése az év elején mérföldkőhöz érkezett:

január 7-én megtörtént az Atlétikai Stadion mellett épülő híd pilonjának beemelése.

Fotók: magyarepitok.hu

Az épülő acélszerkezet tömege közel 1000 tonna

A Dél-Pest és Csepel között a ráckevei Duna-ág torkolata felett megvalósuló gyalogos- és kerékpároshíd sportrendezvények alkalmával a sportolókat szállító kisebb járművek átvezetését is szolgálja majd.

A Robinson híd egy 169 méter teljes hosszúságú, ortotróp acél pályaszerkezetes, ferdekábeles híd. A szigeten elhelyezett pilon acélszerkezete 70 méter hosszú, végleges pozíciójában 64 méterrel magasodik a terep fölé. A 7 méter járófelületű hídpályát 53 darab ferde kábel rögzíti a magas pilonhoz, melyet 3 darab hátrakötő kábel tart egyensúlyban. A hídfők és a pilon cölöp alapozásokon támaszkodnak, a karcsú acélfelszerkezet a szigeten elhelyezett magas pilonra lesz felfüggesztve, közbenső fix alátámasztás nélkül. A normál merevség növelése céljából a kör keresztmetszetű acél pilon belsejét betonnal töltik ki.

A híd szerkezeti kialakítása nemzetközi szinten is ritkaság, járófelülete ortotróp acél pályalemez, melynek peremtartói kibetonozott zárt acél „szekrény-tartók”. A keresztmetszet szélein acél konzolokon kibetonozott csövekből, mint peremtartókból indulnak a pilonba felkötő kábelek. A kibetonozás növeli a felszerkezet merevségét, ezáltal karcsúbb és dinamikailag is kedvezőbb híd épülhet. 

Az épülő acélszerkezet tömege közel 1000 tonna, a felszerkezet kibetonozva 2000 tonna. A karcsú szerkezet rugós csillapítói segítik a gyalogosok komfortos áthaladását.

A híd látványterve az alábbi linken tekinthető meg:

 

 

A pilon egy darabban történő beemelése mellett döntöttek

A gyalogoshíd kivitelezési munkáinak előkészítése során az első kérdések között merült fel a híd főtartójának felfüggesztésére szolgáló pilon szerelési technológiája. A pilon legszélesebb részén is csak 2 méter az átmérője, ebből eredően karcsú, „lágy” szerkezetről van szó.

A 150 tonna tömegű pilon végleges helyén történő összeállítása esetén a szerkezetet körülbelül 14 darab, megközelítőleg 11 tonna súlyú elemből tudták volna összeállítani a kivitelezők. Ez 13 darab helyszíni illesztést igényelt volna. A lágyságból fakadóan a szükséges munkaszint állvány tömege, a szélteher és a napsütésnek szerkezetre gyakorolt hatása miatt tartottak az illesztések nehézkes geodéziai beállításától.

Mivel a híd erőjátéka szempontjából nagyon fontos a pilon végleges alakja, az előzőekben leírt problémák elkerülése érdekében döntöttek a pilon egy darabban történő beemelése mellett.

A pilont fektetett állapotban, sűrűn alátámasztva gyártották le, kiküszöbölve a gyártáskor fellépő alakhibákat. A híd korrózióvédelmét gyári körülmények között végezték el.

A gyalogoshíd pilon beemelésének pillanatai itt megtekinthetők:

 

Néhány óra alatt megvalósult a művelet

A 70 méter hosszú - segédszerkezetekkel és behelyezett betonacélokkal együtt közel 200 tonnás - acélelem behelyezése a Clark Ádám úszódaru teljes emelési kapacitásának kihasználásával bizonyult lehetségesnek. A daruról a pilont egy forgató állványra helyezték, és acél-segédszerkezetekkel forgatták végleges helyzetébe.

A művelet több pontja is a megvalósíthatóság határán mozgott.

Az úszódaru beúszása minimum 200 centiméteres budapesti Duna vízállásnál volt csak lehetséges, amelyre hónapokat vártak a kivitelezők.

A változó keresztmetszetű és súlyeloszlású pilon megemeléséhez az emelési kapacitás határán több speciális segédeszköz és ellenőrző művelet is szükséges volt. A beemelés során a darura függesztett piloncsúcsnak deciméterekre kellett megközelítenie a szigetre telepített toronydarut.

A beúsztatási manővert professzionális módon hajtották végre, az előzetesen kétnaposra tervezett - a pilon végleges pozícióba állítási - művelet végül néhány óra alatt megtörtént. A pilon fogadószerkezetbe történő beemelését és beállítását követően a piloncsúcs eltérése a tervezett pozíciótól minimális volt, 41 milliméter a hídtengelyre merőlegesen és 15 milliméter a hídtengellyel párhozamos irányban.

A pontos számításokért és precíz kivitelezésért elismerés illetti valamennyi közreműködőt, akik a megvalósításban részt vettek.

Galéria

Mi épül?Magyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.Hídépítő Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Nemzeti Atlétikai StadionA-Híd Zrt.

Hírlevél

Hirdetés