2024.03.28, Csütörtök
Konferenciaépület a Balaton partján: ipari jellegű beruházáson dolgozik a Leier Hungária Kft.
Fotók: Leier Hungária Kft.

Konferenciaépület a Balaton partján: ipari jellegű beruházáson dolgozik a Leier Hungária Kft.

magyarepitok.hu

2022.02.22. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Nagyobb volumenű építkezésekre jellemző vasbeton pilléreket és gerendákat, illetve 11 méter hosszúságú üreges födémelemeket is felhasználnak.

Hirdetés

Balatonszepezden, a parttól mindössze 100 méterre épül fel egy 650 négyzetméteres konferenciaépület a DÓZA 2003. Bt. megrendelésére. A kivitelezési feladatokat Illés Zsolt egyéni vállalkozó végzi el. A projektben a Leier Hungária Kft. is szerepet vállal, a cég előregyártott vasbetonelemek konstruálására, gyártására és szállítására kapott felkérést.

A beruházás során egy komplex konferenciaépületet alakítanak ki, amelyben helyet kap társalgó, előadótér, bár, konyha, fedett terasz, tároló, illemhelyek, illetve gépészeti terek is.

Fotók: Leier Hungária Kft.

24 darab pillér, 26 darab gerenda, 40 darab üreges födém

Samu Bence, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek termékmanagere foglalta össze lapunk számára a vállalat által biztosított épületelemek jellemzőit. A konferenciaépület felépítéséhez Leier-gyártotta

  • kéregelemes falat és kéregelemes födémet,
  • feszített üreges födémet,
  • vasbeton pillért és gerendát alkalmaznak.

A fejépület tartószerkezeti része kéregfalból és födémből készült, az épület közbenső része pedig pillérvázas szerkezet gerenda összekötéssel, üreges födémmel lefedve.

A pilléreket tekintve, 24 darab található az épületben, ezek 4 méter magasságú elemek, az alsó rögzítés kialakítása előre beépített acélszerkezetű oszloppapuccsal történt. A gerendához való felső rögzítést pedig illesztőhüvelyes megoldással látták el.

A 26 darab gerenda hosszát a pillérek 3,8 méteres raszteréhez igazították, továbbá a keresztmetszetet úgy alakították ki, hogy 40 darab, 26,5 centiméter vastag, 11 méter hosszú üreges födémelem fogadására alkalmas legyen.

A kéregfalak és a kéregfödémek egyben merevítő funkciót is ellátnak, mennyiség tekintetében ezek 400 négyzetméter volument képviselnek. A falakba előre beépített anker átvezetőcsövek gondoskodtak a kibetonozás előtti egymáshoz kapcsolásról. „A kéregfödém elemekbe a szintugrások miatt rejtett gerenda kialakítást alkalmaztunk” – tette hozzá Samu Bence.

Más igényeket és szempontokat támaszt egy ipari jellegű projekt

A balatonszepezdihez hasonló, ipari jellegű beruházásoknál, teljesen más igények merülnek fel, mint egy családi- vagy társasház kialakításánál. A szempontok figyelembevételénél nem feltétlenül a kapcsoló helye a legnagyobb kérdés a megrendelő részéről, sokkal fontosabb a tartószerkezet megfelelő konstruálása és kialakítása, a nagyméretű szabad terek miatt - fejtette ki a termékmanager.

„Ebből kifolyólag tudtuk alkalmazni a vasbeton pilléreket és gerendákat, illetve a korábban említett 11 méter hosszúságú üreges födémelemeket.” További különbség, hogy

egy ipari beruházásnál sokkal nagyobb geometriájú és tömegű tartószerkezeteket építenek be, mint egy hagyományosnak nevezhető lakóépületnél. Teljesen más betonminőségek és receptúrák jelennek meg, egyedi beépülő szerelvények, teljesen egyedi keresztmetszetek, továbbá kialakítási és csatlakozási módok jellemzőek ezeknél a projekteknél – eltérően egy standard társasháztól vagy lakóháztól.

„Egy ilyen és ehhez hasonló vagy nagyobb volumenű vasbeton vázas épület sokkal több egyeztetést és odafigyelést, valamint műszaki felkészültséget kíván” – fűzte hozzá Samu Bence.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.előregyártásBalatonszepezdkonferenciaDÓZA 2003. Bt.

Hírlevél

Hirdetés