2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Ez a magyarországi nemzetiség gazdagodik új kulturális intézménnyel a fővárosban
Fotók: Kércz Viktor/magyarepitok.hu

Ez a magyarországi nemzetiség gazdagodik új kulturális intézménnyel a fővárosban

magyarepitok.hu, MTI

2022.03.04. 08:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Letették a bolgár nemzetiség számára kiemelkedő jelentőséggel bíró épület alapkövét, melyet a Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. kivitelezhet.

Hirdetés

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ épül Budapesten, a IX. kerületi Vágóhíd utcában. A háromemeletes, zöldtetős létesítményt a Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. építheti meg összesen mintegy hárommilliárd forintból. A Vágóhíd utca 19. szám alatt, a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom közvetlen szomszédságában valósul meg az új épület. A telekkel szemben, az utca túloldalán a Bolgár Művelődési Ház található.

Az ünnepélyes alapkőletételre március 3-án került sor.

Fotók: Kércz Viktor/magyarepitok.hu

A felépülő központ egy új kezdet a bolgár közösségnek

Magyarország elkötelezett az országban élő nemzetiségek iránt, ezt mutatja az is, hogy az elmúlt tíz évben hatszorosára emelkedett a támogatásuk - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkőletételén úgy fogalmazott: a magyar kormány elkötelezett az egymás mellett élő népek, nemzetek és a békesség mellett, és ezeket az értékeket tovább kell vinni, hiszen ezekben a napokban erre nagy szükség van.

Az államtitkár azt mondta, a magyarországi nemzetiségek között egyedülálló, hogy a bolgárok hosszú távon gondolkodva egy helyen valósítják meg egyházi, oktatási, kulturális és közösségi életüket. Közösségük, bár nem a legnagyobb a magyarországiak közül, összetartása, kultúrája és nyelve őrzése, anyaországi kapcsolatápolása kiemelkedőnek számít - tette hozzá.

Hriszto Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy az épület jól mutatja az itteni bolgárok jövőbeni törekvéseit és szándékait, a felépülő központ egy új kezdetet jelent a bolgár közösségnek Magyarországon.

Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke arról beszélt, ez a nap mérföldkő a bolgár közösség életében, hiszen az új Oktatási és Kulturális Központtal a következő évszázadokra alkotnak valamit. "Történelmünk következő fejezetét mi fogjuk írni, együtt" - fogalmazott, hozzátéve: ez a beruházás a magyar kormány elmúlt és következő tíz évének zászlóshajója és jelképe lesz. Mint mondta,

céljuk, hogy az épület ne csak az itt élő bolgárokat szolgálja, hanem egy európai oktatási, továbbképzési hely is legyen.

Az új intézmény helyszínét és alapkövét Atanaszij Archimandrita, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elöljárója áldotta meg.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.Horváth Építőmester Zrt.kulturális központBudapestalapkő

Hírlevél

Hirdetés