2024.03.29, Péntek
Látványosan halad a diósgyőri vár tornyain az építkezés - galéria

Látványosan halad a diósgyőri vár tornyain az építkezés - galéria

magyarepitok.hu

2022.03.29. 12:30 - Szabó Ákos

Az Épkar és az FK-Raszter szakemberei munkája nyomán egyre jobban hasonlít eredeti, középkori formájára Nagy Lajos király egykori székhelye, a diósgyőri vár.

Hirdetés

Ismét friss galériával számolunk be Északkelet-Magyarország egyik legjelentősebb építőipari projektjéről, a Diósgyőri várat a tágabb térség turisztikai központjává formáló beruházásról. A nagyszabású fejlesztés a Modern Városok Programban valósul meg a miskolci városrészben az Épkar Zrt. és az FK-Raszter Zrt. kivitelezésében. A beruházásról az Épkar munkatársai, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök tájékoztatta a magyarepitok.hu-t.

A vár turisztikai vonzereje azért is lesz várhatóan jelentős a V4-es országokban, mert annak a Nagy Lajos királynak volt az egyik székhelye, aki egyszerre Magyarország és Lengyelország királya is volt.

A projekt két részre bontható: a belső és a külső várban is dolgoznak a kivitelezők. Az utóbbi munkaterülethez tartozik a Királynék kertje is, melyet középkori kertészettechnikával, korhű fűszer- és gyógynövényekkel ültetnek be. Itt többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig a várfalon is végig sétálhatnak majd a látogatók a beruházás befejeztével.

A hatszögletű torony és az Ernye bán torony is egyre látványosabban néz ki

Ezen a területen márciusban folytatódtak a hatszögletű lépcsőházi torony szerkezetépítési munkái, amely hamarosan eléri a végleges 22 méteres magasságát. Ugyanitt az Épkar munkatársai elkezdték a lépcsőházat megkerülő rámpa föld-, illetve sziklabontási feladatait is. Hamarosan visszanyeri régi-új formáját az Ernye bán torony is, amely eredetileg a vár elsőként felépített kaputornya volt a középkorban.

A külső várban fogadótér is épül

A Királynék kertjének födéméhez tartozó attikafal is elkészült, ezt hamarosan faragott kő párkánnyal zárják le. A külső vár körüljáró teraszai az attika fallal együtt megkapták a bitumenes vízszigetelési rétegrendjüket, hogy az alsó szintek vízszigetelése biztosított legyen. Szintén födémmunkákat végeznek a külső várban egy közönségforgalmi vizesblokkon is, melynek tetejére később majd növényeket is ültetnek, valamint elkezdték a terület északi oldalára tervezett fogadótér kialakítását is.

A belső várban étterem tartópillérein is dolgoztak a hónapban

A belső vár rekonstrukciójában mintegy 4500 négyzetméter alapterületű új épületet alakítanak ki. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, a tornyok helyreállításával pedig a legfelső szintek egyben kilátóként is funkcionálnak majd.

Itt a nyugati oldalon egy étterem várja majd a turistákat, ezt hatalmas tartópillérek támasztják alá: a kivitelezők az elmúlt időszakban ezeken a pilléreken dolgoztak, illetve hamarosan kőburkolattal is ellátják őket.

Az Épkar munkatársaitól végül megtudtuk még: a belső várban a nyugati oldal kivételével a második emeleten a belső udvar felé néző falakba már mindenhol beépítették a kő ablakkereteket és jelenleg a kávák finomításain dolgoznak.

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.Diósgyőri várvárfelújításFK-Raszter Zrt.

Hírlevél

Hirdetés