2024.05.25, Szombat
Már zajlik a hazai kajak-kenu utánpótlás központjának építése Sukorón

Már zajlik a hazai kajak-kenu utánpótlás központjának építése Sukorón

magyarepitok.hu

2022.04.28. 07:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az ÉPI jelenleg két szállásépület monolit vasbeton tartószerkezetének kivitelezését végzi.

Hirdetés

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia megvalósulásával sportolói paradicsom jön létre a Velencei-tó északi partján. A több mint 43,4 milliárd forintos óriásberuházás alapkőletételi ünnepségére 2021 novemberében került sor. A projekt a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésével készül el Sukorón.

Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg. Az utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz.

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI), valamint a Sankó-Ép Kft. alvállalkozóként vesz részt a nagyszabású projektben, szerkezetépítési feladatokat vállalt a két cég.

Saját üzemükben készítik az előregyártott elemeket

Szász Bálint, az ÉPI létesítmény főmérnöke foglalta össze, milyen feladatokat végeznek a helyszínen. Az ÉPI jelenlegi vállalása szerint két szállásépület monolit vasbeton tartószerkezetének kivitelezését végzi el májusig, majd a projekt további részében a monolit szerkezetek készítésén kívül előregyártott gerendákat, lágyvasas vasbeton zsalupaneleket, körüreges födémpaneleket, valamint lépcsőket gyárt és épít be.

„Ezen előregyártott termékeket mind az Ercsiben működő előregyártó üzemünkben fogjuk készíteni. A kivitelezés során beépítünk saját gyártású átszúródási csapokat, valamint ÉPI távtartórácsokat, vagyis nagy teherbírást biztosító trigonometrikus távtartókat is. Ezeken kívül a teljes projekthez szükséges toronydarukat is cégünk biztosítja a TDH Kft., mint alvállalkozó bevonásával.”

A szakemberek jelenleg mindkét szállásépület 2. emeleti szerkezeteit építik. A földszintből és két emeletből álló épületeken még egy gépészeti tetőtér is helyet kap. Továbbá az épületek közti földszintes szerkezetű közlekedő rész is most készül. Rövidesen elkezdődik a konferenciaépület szerkezetépítése, mely földszint + egy emeletből áll.

A létesítmény főmérnök a kialakult orosz-ukrán háború kapcsán megjegyezte, nehézséget jelent az építőanyagok beszerzése, mert több termék is ukrán és orosz területről érkezett. „A projekt további részében törekszünk az előregyártott és a monolit szerkezetek arányának optimalizálására, a minél gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében” – tette hozzá.

 

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)SukoróKovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu SportakadémiaSankó-Ép Kft.

Hírlevél

Hirdetés