2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Az autóipar új korszakát hozza el hazánkba a Market munkájával épülő új kínai autóalkatrész-gyár
Fotók: Market Építő Zrt.

Az autóipar új korszakát hozza el hazánkba a Market munkájával épülő új kínai autóalkatrész-gyár

magyarepitok.hu

2022.07.01. 08:00 - Füzi Nikolett

A Market Építő Zrt. munkájával már látványos szakaszához ért a kínai járműipari vállalat első Kínán kívüli üzemének kivitelezése, amely során egy csúcstechnológiás berendezésekkel ellátott, 30.000 négyzetméteres gyártócsarnok épül Miskolcon.

Hirdetés

Hazánk egyik, európai viszonylatban is meghatározó autóipari beruházása 2021 októberében vette kezdetét: Magyarországon, a miskolci Mechatronikai Ipari Parkban épül a Chervon Auto első Kínán kívüli üzeme, amelynek köszönhetően 260 új munkahely jön létre az Észak Magyarországi régió központjában.

A projekt a Chervon Autó Precíziós Technológia Európa Kft. megbízásából, a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósul meg egy zöldmezős beruházás keretében, az első ütem értéke több mint 51 millió euró, a teljes projekt értéke pedig több mint 100 millió euró.

A csarnokban főként elektromos autókhoz gyárt majd alkatrészeket a vállalat, többek közt akkumulátorházakat, motorházakat, inverterházakat, akkumulátortálcákat, tengelyeket, fogaskerekeket és egyéb termékeket.

 

 

A régióban is egyedülállónak számító berendezésekkel rendelkezik majd

A projekt előrehaladásával kapcsolatban Májer András, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója tájékoztatta lapunkat. A munkálatok a 80.000 négyzetméteren elterülő Mechatronikai Ipari Park területén kezdődtek meg a tervezési feladatok ellátásával, valamint a földmunkálatok és az alapozási tevékenységek elvégzésével.

A szakembertől megtudtuk, hogy a komplexum több mint 30.000 négyzetméteren helyezkedik el, amelyben három darab, magas technológiai színvonalú csarnokrészt is kialakítanak. Az üzem számos feladat ellátására lesz alkalmas: helyet kap benne egy megmunkáló csarnok, egy présüzem, egy magasraktár, egy két szintes irodaépület, valamint az ezeket kiszolgáló kisebb épületek is.

A miskolci üzem présöntő berendezése hazánkban és a régióban egyaránt egyedülálló méretekkel rendelkezik majd, az alumíniumolvasztó üzem kapacitása pedig évi 50 ezer tonna lesz.

 

 

Innovatív szemléletben épül a keleti beruházás

A fejlesztés során már javában zajlanak a munkálatok: a szakemberek elkészültek a csarnok szerkezetépítési feladataival, jelenleg pedig az épület héjalása és fedése van folyamatban, valamint ezzel párhuzamosan már az ipari padló is készül. Ezt követően elkezdődik a nyílászárók beépítése, a technológiai berendezések alapozása, illetve a gépészeti- és elektromos szerelések kialakítása - tájékoztatott a műszaki vezető.

Májer András a projekt kihívásaival kapcsolatosan elmondta, az új országból érkező megrendelő egyfajta új szemléletet és gondolkodásmódot is jelent, amelyhez a szakembereknek is alkalmazkodniuk kell, ám ettől függetlenül minden az ütemterveknek megfelelően halad.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Miskolcautóiparzöldmezős beruházáscsarnoképítésüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés