2024.10.25, Péntek
Bástyák és tornyok épülnek: egyre látványosabban néz ki a Diósgyőri Vár

Bástyák és tornyok épülnek: egyre látványosabban néz ki a Diósgyőri Vár

magyarepitok.hu

2022.07.27. 10:31 - Szabó Ákos

Az Épkar és az FK-Raszter közös munkájával egyre jobban kirajzolódik a vár dicsőséges középkori korszakát felelevenítő forma.

Hirdetés

Havi rendszerességgel mutatjuk be részletesen Északkelet-Magyarország egyik legérdekesebb és legjelentősebb építkezését: a Diósgyőri Vár turisztikai beruházását.

A Modern Városok Program támogatásával Miskolcon megvalósuló projektben nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi négyek és a közép-európai térség egyik legjelentősebb látványosságát fogják átadni.

 

 

Mint korábbi írásainkban is, most is az Épkar Zrt. - FK-Raszter Zrt. kivitelezői konzorcium vezető tagja, az Épkar Zrt. munkatársai adtak tájékoztatást a várról: Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök tájékoztatta lapunkat a legfrissebb részletekről.

 

 

Így újul meg a külső vár

A projekt alapvetően két részre osztható: a belső és külső várra. A külső várban

  • Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.
  • Többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni.
  • Mindemellett pedig a tornyokat is helyreállítják és ennek részeként a legfelső szinteken kilátókat is kialakítanak.

Az elmúlt időszak munkálatai közül az Épkar mérnökei most az ezen a területen zajló feladatokról adtak a magyarepitok.hu-nak bővebb tájékoztatást.

 

 

Bástyák szerkezete épül, oszlopsort állítanak fel

A külső vár déli bástyájában a kivitelezők elkészítették a lépcsőszerkezetet, amely felvisz a földszintre – tudtuk meg. Emellett befejezték a munkát az északi és a keleti oldalon az épületek belső részein a szinteket tartó csillagboltozatok kőbordáin is, így elkezdődhettek a kőműves falazási feladatok is.

 

 

A kazamataszinten immár nemcsak a nyugati és déli oldalon dolgoznak, hanem a keleti oldalon is elkezdték felállítani a látványos oszlopsorokat.

A külső konyhaépületben pedig miután a kéményt kiépítették, a tető acélszerkezetét is felszerelték.

 

 

Csehes Réka elmondta: a jól ismert Ernye Bán torony födémje elkészült, itt már ismét a falazási munkálatokat végzik a kivitelezők. A hatszögletű lépcsőházi toronyban pedig nemcsak a kőfalakat építik most, hanem a kő ajtókeretek is a helyükre kerül. Végül hozzátette: a külső teraszokon a lejtbetonozás elkészült, így ezek területek most a vízszigetelésre várnak.

 

A belső várban kápolna és étterem szerkezetépítése van fókuszban

 

A projekt másik része a belső vár rekonstrukciója. Itt a projektben elkészül összesen körülbelül 4500 négyzetméternyi alapterületnyi új épület, illetve az északnyugati szárnyában a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is visszakapja a vár.

Ezen a területen, mint Csehes Réka kifejtette, jelenleg több helyen is szerkezetépítési munkákkal haladnak: egyrészről az étteremnél, másrészt pedig a belső vár keleti oldalán található kápolna gyilokjáróján is ezeket a feladatokat végzik el az Épkar és az FK-Raszter szakemberei.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.FK Raszter Építő Zrt.Diósgyőri várDiósgyőrMiskolcturisztika

Hírlevél

Hirdetés