2024.04.26, Péntek

Hirdetés

19 szintes állványzatról újítják fel az ország egyik legszebb neogótikus templomát

19 szintes állványzatról újítják fel az ország egyik legszebb neogótikus templomát

magyarepitok.hu

2022.08.30. 10:15 - Kalácska-Nagy Nóra

Gondos előre tervezéssel és a Layher Allround moduláris állványrendszer átfogó elemkínálatával oldották meg a szakemberek a templom változatos geometriájának és a keskeny, nehezen hozzáférhető helyeinek beállványozását.

Hirdetés

A kőszegi Jézus Szíve Plébániatemplom is szerepel a kormányzati támogatással megújuló hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő épület között - számolt be lapunk korábban. A neogótikus templom megmentésére nagy szükség volt, hiszen az épület beázó teteje miatt a festett vakolat erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett.  

A templom külső felújítása érinti mind a homlokzatot, mind a tetőt és a tornyokat. A kivitelezésért és az állványozó munkákért a Martinus Renovatio Kft. felel, akik Layher állványok segítségével gondoskodnak a templom fő homlokzatának beállványozásáról. Az első ütemben az épület leglátványosabb részét, vagyis a fő homlokzatot állványozzák be a keresztház végéig. A következő ütemben pedig várhatóan a főhajón és a templom hátsó részén végzik el a szükséges munkálatokat.

A templom 57 méter magas toronnyal, 49 méter hosszúsággal, 17 méter szélességgel és 19 méter magas hajóval rendelkezik. A neogótikus stílus égbetörő összhatását fokozza a bejárat előtti lépcsős terasz, a homlokzat centrumában álló torony, a fiatoronypár, a meredek toronysisakok és a művészi, színes festett üvegablakok – olvasható a Kőszegi Plébánia Hivatal honlapján.

Layher SIM rendszer segítette a mérnökök és a kivitelezők munkáját

Az állványzat tervezése során a legmodernebb módszereket alkalmazták. Az épületet beszkennelték, így a Layher mérnökök rendelkezésére állt egy pontfelhő az épületről, melyre elkészítették a 3D állványtervet.

Ezt a módszert különösen hasznos a bonyolult geometriával rendelkező objektumok esetén igénybe venni, úgy mint templomok, ipari gépek és berendezések, további egyedi különleges épületek.

A Layher SIM segítette a mérnökök és a kivitelezők munkáját, amely a folyamatok digitalizálásával az állványozást még hatékonyabbá teszi. Ezzel a digitális tervezést támogató módszerrel az esetleges ütközéseket is képesek ellenőrizni és komplett anyaglistákkal járul hozzá a kivitelezés sikeréhez.

A komplex geometriájú templomtorony körbeállványozása rendszerelemekkel megoldható

A homlokzati állványzat Layher Allround moduláris állványrendszerből épült, amely munkaállványként funkcionál az egyes kivitelezési feladatokhoz. Kizárólag rendszerelemeket felhasználva sikerült megvalósítani a szerkezetet, nem volt szükség extra kiegészítőkre. Ez is jól mutatja az Allround rendszer sokoldalú alkalmazhatóságát – felhasználásával szinte bármi felépíthető. Lego-ként használható elemeiből komplex geometriájú épületek állványzata is rendszeren belül kialakítható– így a kőszegi egyházi épületé is.

A Jézus Szíve Plébániatemplom állványzata 19 szintből áll, legfelső munkaszintje a toronyóra felett helyezkedik el. A legalsó szint megfelelő mezőkiosztása fontos feladat volt a projekt során.

Kihívást jelentett a fiatoronypár körül megtervezni és kialakítani az állványt, ugyanis rendkívül keskeny hely állt rendelkezésre az oldaltornyok és a főtorony között.

Az itt található zegzugos helyek elérésének biztosítása szintén próbára tette a szakembereket. A szobrok körbeállványozása további egyedi, igényes és biztonságos kialakítást igényelt. Az állvány rögzítését fali konzolozással oldották meg, hozzávetőlegesen 70 tonna állványanyag felhasználásával.

A biztonságos munkavégzést szem előtt tartva a maximális faltávolság 30 centiméter. A réstakarásokra külön hangsúlyt fektettek. Ez fontos feladat az állványozás során, hiszen biztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, hogy ne legyenek hézagok az állványzaton, így védelmet nyújtva a restauráló szakembereknek a közlekedés és munkavégzés során, illetve a leeső tárgyakkal szemben is.

Ritkábban használt, speciális méretű és formájú takaróelemeket (például U-sarok járólapok) is beépítettek az állványzatba – a sarkoknál – annak érdekében, hogy folytonos munkafelület szülessen, ezzel növelve a munkabiztonságot.

A megfelelő járófelület kialakításához a többféle méretben elérhető acél járólapokat alkalmazták a különböző méretek kombinálásával.

A munkavégzők közlekedését az állványzatba épített lépcsőtorony segíti, ezenkívül egy Geda felvonót is rögzítettek az állványzathoz. A biztonságot a háromsoros oldalvédelem még tovább növeli.

Templomok esetén gyakran megoldandó feladat a torony megfelelő, statikailag és műszakilag is helytálló beállványozása azokon az oldalakon, ahol a főhajó tetőszerkezete miatt a szerkezet a földről nem indítható. Ezekben az esetekben a rácsos tartó bizonyulhat megoldásnak, valamint fali konzolok alkalmazása. Ennek funkciója, hogy megtartsa a felette lévő állványzatot a biztonságos munkavégzést elősegítve. A kőszegi templom esetén a főtorony 3 oldalán rácsos tartó tartja a felette lévő állványt.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.KőszegtemplomfelújításállványzatMartinus Renovatio Kft.

Hírlevél

Hirdetés