2024.04.20, Szombat
Már dőlni kezdett a teteje, most megmentik a kőszegi templomot
Fotó: MTI

Már dőlni kezdett a teteje, most megmentik a kőszegi templomot

mti

2020.11.05. 18:33 - Hegedűs Gergely

Összesen hét katolikus épület kap felújítást a történelmileg és építészetileg is jelentős projektben.

Hirdetés

Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő épület Kőszegen. A történelmileg és építészetileg is jelentős projektről sajtótájékoztatón számoltak be.

Az eseményen kiderült, kormányhatározat született arról, hogy a támogatásból Kőszegen

  • folytatódik a Jézus Szíve templom felújítása,
  • megújulhat a Szent Vér kápolna,
  • az egykori kőszegi szegényház épülete,
  • a Szent Jakab templom,
  • a Szent Imre templom,
  • a Kálvária templom
  • és a Verbita rendház.

Nagy kincsei a városnak, rájuk fér a felújítás

Székely János, szombathelyi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy

szinte az utolsó pillanatban történik a kőszegi Jézus Szíve templom megmentése, hiszen az épület beázó teteje miatt a festett vakolat is erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.   

Szólt arról is, hogy az 1400 körül gótikus stílusban épül Szent Jakab templom és a mellette álló 1618-ban reneszánsz stílusban épült Szent Imre templom is nagy kincsei a városnak, ezek szavai szerint szintén rászorulnak a felújításra, csakúgy mint a temetőben lévő Kálvária kápolna.   

Az egykori szegényház épületéről a püspök azt mondta: rászoruló családok számára átmeneti otthont szeretnének működtetni benne. A Verbita rendházról Székely János azt emelte ki, hogy jelenleg is lelkigyakorlatos házként működik és a Kőszegre érkező turistáknak is szállást kínál.   


Számos beruházás fejleszti a várost

Az eseményen a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett. Soltész Miklós a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: túl azon, hogy a beruházások az egyházi életet, a kereszténységet segítik, a város fejlődését is szolgálják, és nem utolsó sorban munkát adnak mindazoknak a tervezőknek és mesterembereknek, akik rész vesznek az építésben.

Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, a napokban jelentették be, hogy elindult a Kőszeg-Szombathely közötti vasútvonal korszerűsítése; zajlik a Szombathely és Kőszeg közötti közúti gyorsforgalmi autóút előkészítése, a városban pedig egy olyan átgondolt fejlesztés zajlik, amelynek célja a történelmi város értékeinek megőrzése és továbbadása. Básthy Béla polgármester úgy fogalmazott: "történelmi léptékű" városmegújítás és városfejlesztés zajlik Kőszegen.

Mi épül?műemlékfelújításKőszegtemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés