2024.04.20, Szombat
Így halad a Citadella közel 10 ezer négyzetméteres falfelületének megújítása
A kép illusztráció, a Citadella tavaszi állapotát ábrázolja, a cikkbe ágyazott videóban látható frissebb képanyag a munkálatokról.

Így halad a Citadella közel 10 ezer négyzetméteres falfelületének megújítása

Hegyvidék TV, Nemzeti Hauszmann Program

2022.08.29. 19:30 - Füzi Nikolett

A Gellért-hegy tetején álló erőd a ZÁÉV és a Market munkájával születik újjá, amely során már elkészült az első, gondosan restaurált falszakasz is a rondella északi oldalán.

Hirdetés

Jól halad a Citadella falainak rekonstrukciója: az UNESCO Világörökség részét képező, majd 170 éves erőd közel tízezer négyzetméteres falfelületének egy kisebb része már elkészült - derült ki a Hegyvidék TV YouTube csatornáján közétett riportjából.
 

 

Budapest ikonikus épületegyüttesének megújulásáról lapunk is rendszeresen beszámol, a felújítási munkálatokat a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. konzorciuma végzi el. Legutóbb a Citadella újjászületésének egyik fontos állomásáról írtunk, miszerint március 15-én a fellegvár belső udvarában felvonták Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját, melyet nem egészen három hónap alatt, határidőre valósítottak meg.

A helyreállítás első ütemében a külső falak tisztítása, felújítása, illetve szükség esetén konzerválása történik, mindemellett rendbe teszik az erőd belső udvarát is.

A teljes projekt során nemcsak az erődöt állítják helyre, hanem jelentősen, mintegy másfélszeresére növelik a zöldfelületek nagyságát, valamint egy a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás is helyet kap majd az ágyútoronyban.

 

A rondella északi oldalán már látható az első restaurált falszakasz

A videóban elhangzott információkból kiderült, a már a római korban is ismert süttői mészkőbányából származó kőfalakat, illetve a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket az időjárás viszontagságainak ellenálló réteggel vonták be a szakemberek.

Az erőd falának egy kisebb része rendkívül rossz állapotban volt, így a tetején felújították annak kőszerkezetét, a tardosi vörös mészkő fedlapokat pedig lebontották, majd az eredeti elemek felhasználásával újraépítették, illetve szükség esetén pótolták is.

A munkálatok első látványos eredményeként a rondella északi oldalán, egy közel 200 négyzetméteres falszakasz munkálatai fejeződtek be.

Az elkészült falszakaszt hamarosan követi a Citadella teljes dunai homlokzata, majd az erőd budai homlokzatának rekonstrukciója.
 

Számos értékes leletre bukkantak a belső udvar régészeti feltárása során

A rekonstrukciós munkálatok az épületek által körbezárt belső udvarra is kiterjednek. Ezzel kapcsolatban Igazság Arnold, a Várkapitányság Nzrt. irodavezetője elmondta, az erőd belseje ugyancsak nagyon elhanyagolt állapotban volt, mindemellett a második világháború során bunkerként is szolgált, ezért ezen a területen első körben egy nagyon alapos, teljesen átfogó régészeti feltárással kezdődött meg a munka.

A feltárások olyan eredményeket is hoztak, amelyekről már korábban is beszámoltak: az irodavezető példaképpen említette, hogy a régészet alkalmával kelta, római és török kori érméket és kerámiákat is találtak, illetve rábukkantak annak a 19. századi csillagvizsgálónak az alapjaira is, amelyet József főherceg kezdeményezésére a Gellért-hegyen építettek ki egykor. Hozzátette, ezen felül itt egy egész Európa-szerte ritkaságszámba menő, XX. századi lelet is előkerült: egy az I. világháborúban idetelepített légvédelmi ágyúnak a talpát találták meg.
 

Új bejáratokat is nyitnak az erőd falain

Az előzetes vizsgálatokat és a feltárást követően az egész belső udvart átalakítják, illetve annak könnyebb megközelíthetősége érdekében az erőd falait is több helyen megnyitják. Kiemelték:

Várhatóan az egyik legnagyobb attrakció lesz, hogy a Szabadság-szobor mögötti bástyarészen is kialakítanak egy bejáratot.

Az új Citadella szabadabb, zöldebb és nyitottabb lesz: a belső udvarban egy 6000 négyzetméteres új közpark jön létre, amely egy tóval, kilátóteraszokkal, valamint kávézóval is fogja majd várni az ide látogatókat.

Végezetül hozzátették, a nyugati ágyútoronyban egy a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállításnak adnak majd helyet, ám a kiállítást majd csak a program legvégén rendezik be, ugyanis az ágyútorony megújítására csak a Citadella felújításának második ütemében kerül sor.

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Market Építő Zrt.Nemzeti Hauszmann ProgramCitadellaBudapestműemlékfelújításrekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés