2024.03.29, Péntek
Ezzel a fejlesztéssel energiahatékonyabbá válik egy 4600 négyzetméteres zalaegerszegi középület

Ezzel a fejlesztéssel energiahatékonyabbá válik egy 4600 négyzetméteres zalaegerszegi középület

Zaol.hu, magyarépítők.hu

2022.09.06. 12:30 - Füzi Nikolett

A 2F-Bau Kft. munkájával a nyílászárók cseréjével kezdődött meg a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházhoz tartozó rendelőintézet épületének energetikai korszerűsítése.

Hirdetés

Közel negyedévszázados fennállásának jelentős korszerűsítési munkálatai kezdődtek meg a Zala Megyei Szent Rafael Kórház B épületének: Az épület déli oldalán lévő ablakok cseréjével indult az a nettó 276,3 millió forint értékű energetikai korszerűsítést célzó beruházás, amit várhatóan 2023 januárjában fejeznek be az egészségügyi intézményben. A munkálatok alatt továbbra is zavartalan a járóbetegek ellátása - írja a ZAOL Zala megyei hírportál. A beruházás helyszínén szeptember 5-én helyszíni sajtótájékoztatót tartottak, ahol hivatalosan is ismertették a projekt keretén belül megvalósuló fejlesztéseket.

A fejlesztésről nemrég lapunk is beszámolt: a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Kórházi Főigazgatóság konzorciumi együttműködésében megvalósuló beruházás a
a 2F-Bau Kft. kivitelezésében valósul meg. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében zajló „KEHOP-5.2.2-16-2016-00108 - Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése” című projektben a kórház B épülete újul meg.

„Több mint 45 évvel ezelőtt, 1976 végén adták át a rendelőintézetet, s az elmúlt időszakban érdemi felújítás nem történt. A KEHOP uniós pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően hatékonyabb lesz a közel 4500 négyzetméter alapterületű épület fűtése” - mondta el a helyszíni bejáráson Dr. med. habil Gasztonyi Beáta, a kórház intézményvezetője.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A felújítási munkálatok alatt is zavartalanul működik az egészségügyi ellátás

A felújítás több lépcsőben történik, a szakemberek először kicserélik a 131 darab, nagy méretű régi ablakot, helyette pedig háromrétegű, és hőszigetelt üvegezésű nyílászárókat építenek be. A nyílászárók cseréje után sor kerül a 2400 négyzetméteres homlokzat utólagos hőszigetelésére, majd az épületet végül esztétikus kompozit lemezekkel borítják. A főigazgató hozzátette,

nemcsak a homlokzat újul meg, hanem a több mint 900 négyzetméteres lapos tetőt is hőszigetelik, valamint mind a hat szinten hő- és füstelvezető rendszert építenek ki. A déli homlokzaton emellett 72 panelből álló, villamos energiát termelő napelemes rendszert építenek ki.

Elmondta továbbá, nem könnyű a beruházást menedzselni, ugyanis a felújítás alatt is biztosítaniuk kell a gördülékeny és folyamatos járóbeteg ellátást. Hozzátette, ennek érdekében a szakrendeléseket a munkafolyamattól függően, pár napra áthelyezik egy másik épületbe, az ezzel kapcsolatos pontos információkról pedig a kórház közösségi oldalain tájékoztatják a pácienseket.

 

 

A sajtóbejáráson Vigh László, országgyűlési képviselő is felszólalt, aki nyitóbeszédében hangsúlyozta, „a beruházás nem a jelenlegi, a világban tapasztalható energiaválság miatt indult.” A politikus emlékeztetett, már több éve felmerült a rendelőintézet energetikai korszerűsítése, ám most jött el az idő, hogy el tudják kezdeni a tényleges munkát.

A korszerűsítési munkálatok azért váltak szükségessé, mert az épület az építési kornak megfelelő technológiai színvonalon épült, de mára már elavult a határoló szerkezete, valamint a helyenként rosszul záródó nyílászárók már nem feleltek meg a hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeknek, így az intézmény hőveszteséggel működött.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vigh László megköszönte, hogy a kórház a felújítás alatt is akadálytalanul ellátja egészségügyi feladatát. Felidézte, a megyei intézményben az elmúlt nyolc esztendőben több mint 9 milliárd forint értékben zajlott modernizálás, az egészségügyi fejlesztéseket pedig továbbra is szeretnék folytatni.

Végezetül Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott, „minden ilyen fejlesztés hozzájárul a városkép szépítéséhez, ám ennél is fontosabb a helyi egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése, illetve az, hogy 21. századi körülményeket biztosítsanak a kliensek számára. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az alapellátás összes területe megújuljon, ezt a törekvést a TOP és TOP+ pályázatokból valósítják meg.”

Mi épül?2F Bau Kft.Zalaegerszegkórházfejlesztésenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés