2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Így fejlődik Zala egészségügyi ellátása: elrajtolt a zalaegerszegi kórház projektje

Így fejlődik Zala egészségügyi ellátása: elrajtolt a zalaegerszegi kórház projektje

magyarepitok.hu

2022.08.31. 10:00 - Füzi Nikolett

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház B épületének energetikai korszerűsítése a 2F-Bau Kft. munkájával valósul meg.

Hirdetés

Elrajtolt a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházhoz tartozó rendelőintézet épületének energetikai korszerűsítése: a munkálatok mintegy egy hete, augusztus 24-én kezdődtek meg az ablakok cseréjével.

 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Kórházi Főigazgatóság konzorciumi együttműködésében megvalósuló beruházást nettó 276 millió forintos szerződéses értékben kivitelezi a közbeszerzési eljáráson nyertes 2F-Bau Kft. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében zajló „KEHOP-5.2.2-16-2016-00108 - Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése” című projektben a Zala megyei kórház B épülete újul meg.

A korszerűsítési munkálatok azért váltak szükségessé mert az épület az építési kornak megfelelő technológiai színvonalon épült, de mára már elavult a határoló szerkezete, valamint a helyenként rosszul záródó nyílászárók már nem feleltek meg a hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeknek, így az intézmény hőveszteséggel működött.

 

Erre megoldást nyújtva, a fejlesztések alkalmával a szakemberek elvégzik a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, emellett hő- és füstelvezető (RWA) rendszer kiépítését, valamint villamos energiát termelő napelemes rendszert is telepítenek.

A projekt egyik fő célkitűzése, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítása valósulhasson meg.

 

 

Szeptemberig a nyílászárók komplett cseréje képezi a fő a feladatot

A projekt aktuális előrehaladásával és az ütemezés részleteivel kapcsolatosan Turza Máté, a 2F-Bau Kft. építésvezetője tájékoztatta lapunkat. A kivitelezés augusztus 24-én indult el a nyílászárók cseréjével, illetve azok belső káváinak javításával, amely előreláthatólag október közepéig fog tartani.

Ezt követően a munkálatok a homlokzatok beállványozásával fognak folytatódni, melyre akkor kerül sor, amint egy homlokzaton kompletten elkészülnek a nyílászárók cseréivel. A szakember hozzátette, az ütemtervek szerint erre szeptember 10-én kerül sor, először az épület déli homlokzatán. Ezután az állványokat elhelyezik a nyugati homlokzat felén is, majd az így kialakított „L” alakú állványrendszerekről megkezdik a homlokzat szigetelését, illetve ezzel párhuzamosan a napelemes rendszer kiépítését, valamint a tetőszigetelést is.

 


Impozáns kompozitlemezeket is elhelyeznek a kórház homlokzatán

Az építésvezető a projekt során felhasznált speciális anyagokról is beszámolt, amellyel kapcsolatban kifejtette, itt ugyan nem alkalmaznak olyan CLT technológiát, mint a szombathelyi Markusovszky kórház esetében, jelen projektnek is megvannak a maga sajátos elemei.

„Itt olyan speciális anyagokkal dolgozunk, mint például a Resysten homlokzati nano AF bevonat, amely egy tartós öntisztuló bevonat, vagy a Prefa kompozitlemezek, amelyek a homlokzati falak egy részére kerülnek. Ezen felül egy olyan új napelem kiépítése is megvalósul a déli homlokzaton megvalósuló speciális tartószerkezetre, mely egyben árnyékoló szerepet is betölt majd.”

 

 

Turza Máté a kivitelezés első nehézségeivel kapcsolatban a nyílászáró cserék ütemtervének egyeztetését fogalmazta meg, ugyanis abból kifolyólag, hogy a felújítás alatt is működnek a szakrendelések, a munkák ütemezése folyamatos egyeztetést igényel. Az építésvezető ugyanakkor hozzátette, a kórház nagyon segítőkészen együttműködik annak érdekében, hogy a betegellátás és a kivitelezés is zavartalanul folyhasson egymással párhuzamosan.

A kórház energetikai fejlesztése a tervek szerint 2023. január végére érhet véget.

 

 

Galéria

Mi épül?2F Bau Kft.energetikai korszerűsítésZalaegerszegkórházfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés