2024.04.16, Kedd
Új épületszárnnyal és sportcsarnokkal gazdagodott a Székesfehérvári Ciszterci Gimnázium
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Új épületszárnnyal és sportcsarnokkal gazdagodott a Székesfehérvári Ciszterci Gimnázium

magyarepitok.hu, MTI

2022.10.05. 11:52 - Kalácska-Nagy Nóra

Átadták az új, kétszintes épületet, valamint a sportközpontot, amelyek a Merkbau Zrt. munkájával valósultak meg.

Hirdetés

Befejeződött a Székesfehérvári Ciszterci Gimnázium nagyszabású fejlesztése. A Jókai utcában található intézményben a Merkbau Zrt. szakemberei összesen három ütemben végeztek bővítést. Az első ütemben az új sportközpont jött létre a gimnázium meglévő díszterme és tornaterme között. A CLC-Construct Kft. a szerkezetépítésért felelt az első és második ütem során, a szerkezetépítés legnagyobb kihívásairól ebben a cikkben számoltunk be.

Az október 5-i átadó ünnepségen a magyar kormány képviselői, valamint a város elöljárói köszöntötték az egybegyűlteket, majd Bérczi L. Bernát O.Cist. apát szentelte meg az épületet.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Többek között az iskola díszterme és zsibongója is átépült

A kétszintes új épületben a küzdőtér mellett öltözők, irodák és egy kondicionáló terem is épült. Az új épületszárny földszintjén továbbá egy - a diákok számára kialakított - étterem jött létre az azt kiszolgáló konyhával és tanári szobával. Az iskola díszterme és zsibongója szintén átépült.

A második és a harmadik ütem munkálatai magukban foglalták két újabb épületszint kivitelezését, ahol 12 tantermet, egy tanári helyiséget, valamint az őket kiszolgáló vizesblokkokat és közlekedőket alakítottak ki.

 

 

„Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített, a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezt az utat folytatni, az oktatásba fektetett be, és ezt a munkát folytatni kell a jövőben is” – hangoztatta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének átadóünnepségén.

Rétvári Bence rámutatott, hogy az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt Magyarországon, amelybe belefért a falusi kisiskolák megmentése és felújítása is. Jelezte, hogy 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg ezen idő alatt, a fehérvári gimnázium fejlesztésére több mint 4,2 milliárd forint támogatást biztosítottak.

 

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány fontosnak tartja a keresztény iskolákat, nagyra tartja a közel 4200 gyereket nevelő ciszterci közösséget, amely tevékenységével szolgálja a nemzetet, a hazát és az egész kereszténységet. 

Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy "a tanárok és diákok lelke tette naggyá és teszi naggyá ezt az iskolát" a múltban és a jelenben is, ezek nélkül ma nem létezne ez az iskola sem.

Cser-Palkovics András polgármester rámutatott, a városban több egyházi, alapítványi és állami fenntartású iskola újul még meg, a folyamat befejezése után Székesfehérvár valamennyi patinás gimnáziuma megszépül.

 

 

Bérczi Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát emlékeztetett arra, hogy 1702-ben indítottak a jezsuiták középfokú oktatást a városban, 1756-ra épült fel az iskolaépület, majd 1813-tól a jezsuiták feloszlatása után a ciszterciek vették át az iskolát. Jelezte, hogy e falak között tanult többek mellett Reguly Antal nyelvész, Vajda János és Vörösmarty Mihály költő, Ybl Miklós építész, Semmelweis Ignác orvos és gróf Klebelsberg Kuno miniszter is.

Az intézmény 1921-ben vette fel Szent István nevét és 1932-ben költözött a jelenlegi főépületbe; 1950-ben államosították, majd 1994-ben indult újra az egyházi iskola; 2014-re az épület szűknek bizonyult, jelenleg is 750-800-an járnak az intézménybe. A kormány 2017-ben 2,6 milliárd forinttal támogatta a bővítés első ütemét, majd 2021-ben újabb 1,67 milliárd forinttal a második ütemet.

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Székesfehérváriskolaépítésúj iskolaépületsportcsarnokCLC-Construct Kft.

Hírlevél

Hirdetés