2024.04.19, Péntek
Különleges födémszerkezettel épül Székesfehérvár új sportközpontja
Fotók: magyarepitok.hu

Különleges födémszerkezettel épül Székesfehérvár új sportközpontja

magyarepitok.hu

2021.09.30. 15:08 - Hegedűs Gergely

A Merkbau generálkivitelezésével és a CLC-Construct szerkezetépítésével megvalósuló beruházásban egy részben terep alá süllyesztett csarnokot kap a város ciszterci gimnáziuma.

Hirdetés

Nagyszabású beruházással lép előre a Székesfehérvári Ciszterci Gimnázium: a Jókai utcában található intézményben összesen három ütemben végeznek el bővítést a a Merkbau Zrt. generálkivitelezésében.

Fotók: magyarepitok.hu


Lapunk már tavaly foglalkozott a fejlesztéssel, amikor a Merkbau elnyerte az első ütem közbeszerzését: ebben a fázisban egy új sportközpont jön létre a gimnázium meglévő díszterme és tornaterme között, miután az utóbbi már nem tudta kielégíteni az iskola igényeit. A jelenleg a szerkezetépítésnél tartó építkezésről a Merkbau, illetve a szerkezetépítésért felelős CLC-Construct Kft. segítségével tájékozódtunk.


Az udvar és a díszterem is megújul

A Merkbau építésvezetője, Kovács Dániel szavaiból kiderült, a kivitelezés tavaly novemberben indult. A sportlétesítményeket magába foglaló új épülettömeg 1400 négyzetméteres alapterülettel jön létre. A részben a terepszint alá süllyesztett kétszintes új épületben a küzdőtér mellett öltözők, irodák és egy kondicionáló terem is épül. Az új épületszárny földszintjén ugyanakkor egy a diákok számára kialakított étterem jön létre az azt kiszolgáló konyhával és tanári szobával.

Az iskola jelenlegi díszterme és zsibongója szintén átépül, elsősorban a további bővítés lehetőségének megteremtése miatt. Ezek mellett felújításra és rendezésre kerül az iskola dísz-, gazdasági-, és sportudvara. A munkálatokat egy épületrész lebontása alapozta meg.


Nehéz beszállítási körülményekkel kell megküzdeni

Az építésvezető felhívta rá a figyelmet, hogy az új épületnek közvetlen csatlakozása van a déli oldalán a meglévő tornateremhez, amely teljes mértékben felújításra kerül a projekt keretein belül. „A nyugati oldalon pedig a díszteremhez kapcsolódik, amelyet szintén teljes mértékben felújítunk” – tette hozzá. „A díszterem közlekedőjén keresztül az új sportközpontnak közvetlen kapcsolata biztosított a meglévő iskolaépülettel” – emelte ki Kovács Dániel.

A projekt során legnagyobb kihívások az organizáció során merülnek fel.

„Az épületet csak egy oldalról tudjuk megközelíteni ezért az építőanyagok, eszközök bejuttatása egyes területekre igen körülményes, a beszállítást pedig teljes mértékben egyeztetni kell. Ezen kívül komoly műszaki kihívásként jelent meg a résfal kivitelezése, majd a föld alatti részek vízszigetelése, akárcsak az igen összetett betonszerkezet.”


Megszakítás nélkül váltanak át a második és harmadik ütembe

Kovács Dániel azt is elmondta, hogy miután a beruházás második és harmadik ütemét is a Merkbau nyerte el, a munkálatokat megszakítás nélkül, illetve részben párhuzamosan szeretnék elvégezni az első ütem munkálataival. „A második és harmadik ütem munkálatai magába foglalják két újabb épületszint kivitelezését, amelyeken 12 új tanterem, egy új tanári helyiség, és az őket kiszolgáló vizesblokkok, közlekedők kerülnek kialakításra.”

A második ütem kivitelezését az ütemterv szerint 2021 októberében kezdik el a Székesfehérvári Ciszterci Gimnáziumban.


Az épület geometriája és megközelíthetősége külön kihívást jelentett

A projektben szerkezetépítőként résztvevő CLC-Construct áprilisban lépett be a munkálatokba az átépülő korábbi tornaterem szerelőbetonozásával. „Ezt követően elkészültek a talpgerendák, illetve a vasalt aljzat, majd folytattuk a munkálatokat a falak, pillérek vasszerelésével, zsaluzásával és betonozásával” – árulta el lapunknak Barabás Sámuel projektvezető. Hozzátette, a tornaterem falainak különlegessége abban rejlik, hogy azok 6,45 m magasak: „Így jelentős kihívást jelentett számunkra a falak egy ütemben való zsaluzása és betonozása” – mutatott rá a CLC-Construct szakembere.

Barabás Sámuel hangsúlyozta, az épület geometriája és megközelíthetősége miatt az egyes szerkezeti egységek építési sorrendjének meghatározása különösen fontos szempont volt már az alapozási munkáknál is.

„A rendkívül tagolt, változó alapozási síkú szerkezetek ütemezése a teljes épület tovább építését is meghatározta.”


A tornacsarnokot kiálló bordák erősítik és díszítik

A projektben szintén átépülő díszterem alapozásának május elején kezdtek hozzá, majd következett a falazat és a földszint feletti födém kialakítása. Júniusban elkezdődtek az újonnan épülő modern tornacsarnok munkálatai is: „Az alapozás, a szerelőbetonozás, a pvc-szigetelés és a vasszerelés után két ütemben hajtottuk végre az alaplemez betonozását.”

A projektvezető rámutatott, a tornacsarnok körítő falai 8 méter magasak, kazettás kialakításúak:

„A falakból függőleges és vízszintes bordák állnak ki, ezek egyszerre erősítik és díszítik a csarnokot. A függőleges és vízszintes merevítő bordák kialakítása rengeteg munkahézagképzést igényelt, cserébe a megjelenésükkel egyedi arculatot adnak majd a csarnoknak.”


Nagy pontosságra van szükség a gerendarácsok elhelyezésénél

A szakember a jelenlegi munkákra is kitért: „A tornacsarnok zárófödém alatti gerendarács fogadószintjén dolgozunk, melyet MT60-as MEVA-tornyokból építünk 8 méter magasan. Emellett folynak a fogadószint zsaluzási munkái is.” Barabás Sámuel kiemelte, a gerendarácsok elhelyezése és zsaluzása nagy pontosságot igényel az esztétika és a soron következő szerkezet fogadása miatt.” Hozzátette, a gerendarácsot záró födém kinyúlik az egész tornacsarnok felületére és a szomszédos tornateremre is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a CLC-Construct a beruházás második ütemében is érintett lesz. A projekt vasbeton szerkezetépítési munkálatait a vállalat az ütemterv szerint december végéig teljesíti.

Galéria

Mi épül?szerkezetépítésMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.CLC-Construct Kft.Székesfehérváriskolaépítéssportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés