2024.04.18, Csütörtök
Évek óta dinamikusan fejlődő iparág gyártóüzemeinek mélyalapozásában hasznosítja műszaki tudását a Bauer
Fotók: BAUER Magyarország Kft.

Évek óta dinamikusan fejlődő iparág gyártóüzemeinek mélyalapozásában hasznosítja műszaki tudását a Bauer

magyarepitok.hu

2022.11.29. 11:00 - Füzi Nikolett

Az utóbbi öt évben immár a negyedik rendkívüli volumenekkel rendelkező akkumulátorgyár kivitelezésében hasznosítja széles palettával rendelkező mélyalapozási technológiáit a hazai mélyépítési piac szerves résztvevője, a BAUER Magyarország Kft.

Hirdetés

Lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk a speciális mélyépítés területére szakosodott BAUER Magyarország Kft. munkásságáról. A cég a német BAUER Spezialtiefbau GmbH. leányvállalata, amely világszerte vezető szerepet tölt be a mélyalapozási technológiák alkalmazásában, illetve a munkagépek gyártásában.

Projektjeik számos nagyvolumenű beruházásra kiterjednek, így a cég nevéhez köthető többek között Budapest egyik meghatározó óriásprojektjének, a MOL Campusnak a mélyalapozása, a megújuló Ferdinánd-negyedben épülő Westside Garden lakásainak mélyépítése, valamint Magyarország legnagyobb zöldmezős fejlesztésének, a dél-koreai tulajdonú SK Innovation 135 hektáron épülő új akkumulátorgyárának cölöpalapozása is a Fejér megyei Iváncsán.

Azonban a Bauer szakemberei nem csak az SK Innovation iváncsai gyárának kialakításában vállaltak jelentős szerepet, hanem ezt megelőzőleg 2018-ban és 2019-ben a Beruházó két komáromi egységének mélyalapozásában is fő kivitelezőként vettek részt, mindezen felül pedig jelenleg egy másik koreai vállalat nagyvolumenű akkumulátoripari üzemének kialakításán is dolgoznak Környén.

Ennélfogva a vállalat már közel öt éves tapasztalatot szerzett az akkumulátorgyárak alapozásában, melyről Dzsugán Péter, a Bauer Magyarország Kft. projektvezetője és Bognár Balázs, a cég vezető tervezőmérnöke számolt be részletesebben lapunknak.

 

Fotók: BAUER Magyarország Kft.

 

Minden a pontos és precíz számításokon múlik

Mint megtudtuk, a fejlesztésekbe a sikeres közbeszerzési eljárást követően kapcsolódott be a mélyépítő vállalat, ahol a komáromi gyárak, illetve a környei gyár mélyépítési feladataira közvetlenül a beruházóval szerződtek, az iváncsai létesítmény alapozásában pedig a generálkivitelező megbízásából vettek részt. Bognár Balázs kiemelte, a projektekhez minden esetben rendkívül alaposan és jól előkészített tervdokumentációk álltak rendelkezésre a megrendelő részéről, ennek köszönhetően pedig a munkálatok már a kezdetektől fogva kellőképpen meg voltak alapozva mind geotechnikai, mind pedig tartószerkezeti szempontokból.

A tervezőmérnök hozzátette, a Bauer szakemberei a meglévő adatokon túlmenően azonban további vizsgálatokat is készítettek a pontosabb számolások érdekében.

„A beruházások területén próbaterheléseket, illetve kiegészítő CPT-szondás vizsgálatokat is végeztünk, az így kapott számításokat pedig visszaadtuk az eredeti statikusnak, aki ezáltal véglegesítette az épület vázszerkezetét. Mivel már az egész csarnokrendszer tartószerkezeti vázára vonatkozó modellek készen álltak, fontos volt, hogy alkalmazkodjunk a tendertervben meghatározott paraméterekhez. A tervezési folyamatok felgyorsítása érdekében az eredeti cölöpkiosztásokat és statikai vázakat megtartottuk, és csak a cölöpök átmérőjét és hosszát igazítottuk a terhelésekhez. Ennek köszönhetően gyorsan lezajlott a tervezés folyamata, majd a munkakezdés is könnyedén el tudott kezdődni.” - fejtette ki Bognár Balázs.

 

 

Iváncsán minden eddiginél több cölöpözőgép dolgozott egyszerre

A tervezési feladatok precíz előkészítése azonban csak az egyike azoknak a kihívásoknak, amelyek az ilyen jellegű beruházásokból adódnak. Dzsugán Péter, a BAUER Magyarország Kft. projektvezetője elmondta, egy akkumulátorgyár kialakítása során a legnagyobb nehézséget valójában maga a projekt volumene jelenti, hiszen egy óriási területről van szó, ahol a határidőre történő teljesítés érdekében pontos helyi koordinációra és jól összehangolt munkavégzésre van szükség.

A mintegy 270.000 négyzetméteres területet magába foglaló iváncsai projekt különleges kihívásaival kapcsolatban megtudtuk, a cölöpözés megkezdéséhez akárcsak a tervdokumentációk, maga a munkaterület és a földmunkák kialakítása is rendkívül jól elő volt készítve a megrendelő részéről. Itt a szerkezetépítés megkezdése érdekében a szakemberek feladatkörébe tartozott a gyár két nagy főépületének próbacölöpözése, cölöpalapozása, illetve a cölöpök visszavésése.

Az első ütemben megvalósult mélyépítés rendkívül feszített tempóban, közel 3 hónap alatt zajlott le, ezalatt a szakemberek mintegy 90.000 folyóméternyi cölöpöt fúrtak le a fejlesztési területen. A munkálatok nagy volumenét az is jól jelezte, hogy

az óriási területből adódóan a vállalat rendkívül nagy kapacitással, egyszerre 6 cölöpöző géppel dolgozott, ezalatt pedig csúcsidőben napi akár 800-900 köbméternyi betont is bedolgoztak a szakemberek.

 

 

A hatékonyság érdekében egy már jól bevált, gépesített technológiát is alkalmaztak Bauer szakemberei

A rendelkezésre álló szűk határidő miatt a megnövelt kapacitáson felül a munkafolyamatok hatékonyságát is figyelembe kellett venniük a szakembereknek. Dzsugán Péter ezzel kapcsolatban elmondta, a projekt során egy speciális technológia alkalmazásával gyorsították fel a cölöpök visszavésését.

„A CFA alapozás abszolút a cégünk egyik alappillére, ám Iváncsán ennek során egy különleges módszert is alkalmaztunk: a cölöpök roppantásának nagyrészét itt egy már más projektek során is jól bevált, hidraulikus roppantófej végezte el. A gépesítés kifejezetten hozzáárult a határidők tartásához, sőt, ezt a módszert már a tervezés során is figyelembe vettük, ezáltal az armatúrák már ehhez a roppantáshoz lettek tervezve és előkészítve” – fejtette ki a projektvezető.

Az iváncsai üzem első ütemének mélyépítési munkálataival az ütemterveknek megfelelően 2021 őszére készültek el, majd 2022 januárjában egy újabb feladatrész kezdődött, ugyanis a szakemberek még április végéig elvégezték az üzem további kiegészítő létesítményeinek cölöpalapozását is. Dzsugán Péter hozzátette, ezalatt szintén volt olyan időszak is, amikor egyszerre két cölöpöző géppel dolgoztak az építkezés területén.

 

 

A helyi adottságokhoz illeszkedő talajjavító feladatokat is elvégeztek

Bognár Balázs végezetül az akkumulátorgyárak mélyalapozása során felmerült további jelentős cölöpözési technológiákkal kapcsolatban kiemelte:

„A szokásos feladatokon túlmenően Komáromban, Iváncsán és Környén is egyaránt voltak olyan épületen belüli zónák, ahol a padozat alatti talajréteg javítását is el kellett végeznünk, ugyanis másképpen a padló olyan terhelést kapott volna, melyet az adott talajkörnyezet vagy talajrétegződés nem tudott volna biztonsággal elviselni.”

Ebből kifolyólag a helyi adottságoknak megfelelően Iváncsán CFA cölöpöket készítettek több átmérőben, a környei munka esetében talajkiszorításos FDP technológiát alkalmaztak, Komáromban pedig már egy másik módszert is bevontak, és a CFA cölöpöket kavicscölöpözéssel is kiegészítették a szakemberek.

A Bauer Magyarország törekszik az innovatív és fentartható mélyépítési megoldások, gyors és gazdaságos kivitelezésére, mely már a tervezés legelső szakaszában fókuszpontba kerül.

 

 

Galéria

Mi épül?Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.mélyépítésIváncsaKomáromcsarnoképítésüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés