2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újjászületik Veszprém közel száz éves várostörténeti intézménye - felújítják a Laczkó Dezső Múzeumot

Újjászületik Veszprém közel száz éves várostörténeti intézménye - felújítják a Laczkó Dezső Múzeumot

magyarepitok.hu

2022.12.23. 18:33 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER kivitelezésében immár több mint a fele megvalósult a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum korszerűsítési munkálatainak, amely során teljeskörű felújítást és akadálymentesítést kap az Erzsébet-ligetben található intézmény műemléki épülete.

Hirdetés

Teljeskörű felújítást kap Veszprém megye legjelentősebb múzeuma, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum. A közel száz éves, 1925-ben megnyílt és Medgyaszay István által tervezett műemlék épületben többek között sor kerül a külső és belső terek komplex megújítására és akadálymentesítésre, valamint egy liftet is beépítenek a korszerűsítési munkálatok során.

 

 

Az Erzsébet-ligetben található többezer műtárgyat, dokumentumot és fényképfelvételt is magában őrző várostörténeti intézmény tervezési és kivitelezési munkáit a város önkormányzatának megbízásából, a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. végzi el a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Laczkó Dezső Múzeum felújítása azonban egyben egy másik jelentős projekt részét is képezi, ugyanis az Erzsébet-ligetben jelenleg Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje valósul meg: a fejlesztések során a szabadtéri- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, több szolgáltatással és szabadidős lehetőségekkel is kiegészített, egybefüggő sétálóövezetet, illetve kulturális negyedet alakítanak ki a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékén.

 

 

Speciális cement-technológia alkalmazásával védik meg a múzeum falszerkezeteit

A projekt előrehaladásával kapcsolatosan Kadnár János, a VEMÉV-SZER Kft. létesítményfelelőse adott tájékoztatást lapunk megkeresésére. A múzeum tervezési feladatai 2022. március elején, míg kivitelezési munkálatai április közepén vették kezdetüket, az azóta eltelt idő alatt pedig immár 60-70%-os készültségnél tart az intézmény fejlesztése.

A szakember elmondta, a felújítás során már javában zajlanak a múzeum belső tereinek korszerűsítési munkálatai, ahol már a szakipari részfeladatok megvalósításán dolgoznak a kivitelezők. Ennek keretén belül elvégzik a burkolatok felújítását, a falak festését, illetve az olyan belsőépítészeti elemek átépítését és korszerűsítését is, mint az álmennyezetek, vagy a villamos- és gépészeti rendszerek.

 

 

A létesítményfelelős hozzátette, a belső oldali beton- és falazott szerkezetek helyreállítására és javítására egy speciális cement-technológiát is alkalmaznak:

a hagyományos beton helyett Oxydtron betont használnak, amely bármilyen falszerkezetek utólagos szigetelése esetében is képes egy olyan vízzáró réteget képezni, amely teljes mértékben megakadályozza a falak átnedvesedését.

 

 

Új gépészeti rendszer kiépítésével alakítják át a múzeum fűtési és hűtési rendszerét

Ugyanakkor más feladatokra is kiterjednek a munkák, a teljes projekt során többek között

  • kicserélik és felújítják a külső és belső nyílászárókat,
  • a kőfelületek tisztításával, restaurálásával, valamint átfestésével rekonstruálják az épület teljes külső homlokzatát, valamint
  • héjazatcserére is sor kerül, felújítják a fedélszéket, cserélve a lokálisan tönkrement elemeket, hőszigetelik a zárófödémet, a padlástérben pedig szellőzőgépházat alakítanak ki.

A fejlesztések további fontos eleme, hogy az egész intézményben új gépészeti rendszereket alakítanak ki, ilyen módon az épületet leválasztják a kórház fűtési rendszeréről, és a zeneiskolából alakítanak ki új távhővezetéket.

 

 

A fűtési rendszer korszerűsítése mellett a megfelelő hűtésre is kiemelt figyelmet fordítanak: a kiállítóterekben a műtárgyvédelmi követelményeket is figyelembe vége, egy magas színvonalú és érzékenyen szabályozható klimatizációt valósítanak meg. Az épületvillamossági rendszereket is teljesen megújítják, a főhomlokzat pedig díszvilágítást kap.

 

 

Akadálymentessé válik az intézmény

Az épület teljes akadálymentesítése ugyancsak fontos része a projektnek, ennek érdekében a szakemberek beépítenek egy új liftet, illetve alaprajzi átalakításokkal a bejáratot is akadálymentessé teszik egy külső rámpa megépítésével.

A múzeum jelenleg a felújítási munkálatok ideje alatt zárva tart, és a tervek szerint 2023 tavaszán nyitja majd meg újra kapuit a látogatók előtt.
 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprémmúzeumműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés