2024.04.19, Péntek
A török uralom után vette fel mai formáját az a hajdúsági barokk templom, melynek tornyát Layher megoldásokkal újították fel
Fotók: Layher Kft.

A török uralom után vette fel mai formáját az a hajdúsági barokk templom, melynek tornyát Layher megoldásokkal újították fel

magyarepitok.hu

2023.01.16. 08:30 - Szabó Ákos

Háromdimenziós szkennelés segítségével modellezték le digitálisan a történelmi épület érintett részeit, hogy segítsék az állványozási folyamat hatékonyságát.

Hirdetés

Hajdú-Bihar megyében, a református vallás egyik hazai központjában található Báránd, melynek református templomának tornyát a Szilágyi Tanácsadó Kft. állványozta fel, a felújítási munkák 2022 őszének végén be is fejeződtek.

A település az ország három részre szakadása után elnéptelenedett: a törökök kiűzésével tértek csak vissza a lakók, akik a már akkor is álló református templomukat átépítették 1769 és 1772 között, majd 1782-re a most gondosan felújított műemléki torony is elkészült. Mai formáját az épület 1872-ben vette fel.

 

 

22 tonnányi állvány segítette a munkát

A kulturális és történelmi örökséget képviselő épület templomtornya kapott méltó felújítást, amit a Layher állványrendszerei, megoldásai és modern állványtervezési módszerei támogattak. Az állványozáshoz szükséges anyagot és építő csapatot a Szilágyi Tanácsadó Kft. biztosította. A templomfelújításoknál gyakran alkalmazzák a már jól bevált Layher megoldásokat, hiszen ilyen korhű és változatos geometriával rendelkező műemléki épületek estén biztonságos és rugalmas megoldásra van szükség.  A torony homlokzati felújításához egészen az ereszmagasságig szükség volt egy megfelelő állványzatra, így

a Blitz állványrendszer elemeiből egy 13 szintes, 27 méter magas, súlyban mintegy 22 tonnányi állványszerkezetet építettek a kivitelező szakemberek.

 

 

A bárándi református templom díszes homlokzata, érdekes és változatos felszíni geometriája miatt – mint ez templomoknál megszokott – hátul, a főhajó felől nem lehetett alátámasztani az állványt, így a már standardnak számító rácsos tartós megoldást és fali konzolokat alkalmazták erre a feladatra.

 

A régi terveket a modern technológia pontosította

Az állványtervek először a rendelkezésre álló kétdimenziós épülettervek alapján készültek el. Az állványzat kialakítása során derült ki az, hogy ezek nem voltak 100%-ig pontosak, így némely helyen nem volt lehetőség a konzolokat megfelelően felszerelni.

 

 

Így ezt követően a Layher mérnökök segítségével beszkennelték az épületet háromdimenziós Lidar szkennerrel. Miután az adatokat feldolgozták és megvizsgálták, kiderült, hogy eltérés van az épület és a korábbi tervek között, emiatt nem fértek el az utolsó három állványszinten a terv szerinti konzolok. Minden résztvevő rugalmasságának és gyors, profi munkájának köszönhetően ezt még munka közben orvosolták mind a tervben, mind pedig a megvalósításban, így tudott terv szerint elkészülni az állványzat.

 

A háromdimenziós szkennelés a teljes kivitelezői csapatnak segít

A Layher mérnökeinek (és lapunk munkatársainak) tapasztalatai szerint számos olyan épülettel találkozhatnak az ágazatban a szakemberek ma Magyarországon, ahol az eredeti tervek nincsenek meg, vagy hiányosak. Legyen szó

  • műemléki, historikus épületekről, templomokról,
  • vagy más, sokszáz éves védett örökség részét képező emlékekről,
  • de modernebb (főként a rendszerváltás előtt, vagy a ’90-es években elvégzett munkák esetén),
  • vagy akár komplexebb ipari berendezések esetén,

ha az eredetei tervek nincsenek meg, hiányosak, vagy vélhetően pontatlanok, modern eszközökkel gyorsan és hatékonyan megoldható ezek pótlása bármilyen nemű építészeti és szakkivitelezői feladat támogatásához.

Kiváltképp hasznos az épület 3D szkennelése abból a célból, hogy meglegyen az épület tökéletes 3D terve, ami a teljes kivitelező csapat számára nagy segítség, valamint állványtervezés céljából kifejezetten elengedhetetlen, hogy pontos, valósághű épületmodellre készüljön a szerkezet.

 

 

Így az épületek, illetve ipari berendezések beszkennelése kiválóan megtérülő befektetés, ugyanis a mérleg egyik oldalán a felmérés költsége, a másik oldalán pedig az esetleges elrontott hibákból eredő feleslegesen beépített anyagok, az extra munkaidő, az extra erőforrások állnak.

Szkenneléssel megelőzhetők a felesleges kiadások és egy hosszú távon, több szakma számára értékes végtermék születik az adott épületről vagy objektumról.

 

Így támasztottak alá 13 szintnyi állványt

Az állványok szerkezetéről is részletes információkat kaptunk. Ehhez azért választották a Layher Blitz rendszert, mert gyors, egyszerűen építhető, rugalmas és biztonságos, minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkezik. Homlokzati munkáknál (akár felújítás, akár új építés), templomtornyoknál szintén szokták alkalmazni, ahogyan Bárándon is.

 

 

A bárándi református templomtorony állványzata három oldalon a földről indul, viszont a negyedik oldalon a templomhajó felett nem lehette a földre letalpalni az állványt. „Így az ilyenkor szokásos rácsos tartós fali konzol megoldást alkalmazták a kivitelezők, vagyis a falra felszerelt rácsos tartókról indult a torony állványzata, a templomhajó feletti homlokzaton.” – emelte ki Pruzsinszki Gusztáv a Layher Kft. állványtervező építőmérnöke.

Szintén kihívás volt a hajó szokásosnál meredekebb tetőszöge az állványépítőknek, amelyet kiválóan megoldottak.

 

 

Ezen kívül a rácsos tartós fali konzolok tehermentesítették a hátsó oldalt is (a hajó feletti állványzat rácsos tartóját). Mindehhez a rendszerfüggetlen, 450-es acél rácsostartót alkalmazták a fali konzolokban, ami jól bevált megoldást biztosít amikor az állványt függőleges felületre kell rögzíteni. Ez kulcseleme a szerkezetnek, pontos rögzítési módja statikai számítást igényel. Ennél a projektnél a fali konzolra szerelt rácsos tartók végei állványcső segítségével a templom falazatára lettek visszatámasztva, így sikerült megnövelni a tartó teherbírását, összességében tehát kevesebb tartó beépítésére volt szükség, ami lényegesen csökkentette a költségeket.

Végezetül az állványon létrás feljáró segítette a közlekedést, valamint Lightweight acél járólapokat alkalmaztak. Ezen utóbbiak előnye a hagyományos acél járólaphoz képest, hogy akár 10%-kal könnyebbek, ami megkönnyíti többek között a terepen a logisztikát, az anyagok felhordását is.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Szilágyi Tanácsadó Kft.építőipari cégektemplomfelújításegyházi fejlesztésekBárándműemlékfelújításműemlék

Hírlevél

Hirdetés