2024.03.29, Péntek
Hatalmas üvegpanelek beemelésével folytatódott a Richter új székházának építkezése

Hatalmas üvegpanelek beemelésével folytatódott a Richter új székházának építkezése

magyarepitok.hu

2023.02.22. 07:30 - Kolinek Nóra

Közel 50 db 1 szint magas és 17 db legalább 2 szint magas üvegpenge elhelyezése történt meg.

Hirdetés

Már több alkalommal beszámoltunk a Richter Gedeon Nyrt. új székházának építéséről. A vállalat telephelyén, a főváros X. kerületében épülő székház a 2007-ben átadott Kémiai Kutató- és Irodaépület (KKI) melletti területen kap helyet.

Az EB HUNGARY INVEST Kft. shell and core generálkivitelezőként vesz részt a munkában (A shell and core generálkivitelezés alapozást, szerkezetépítést, illetve a homlokzat és a tető kiépítését jelenti − a Szerk.).

A munkálatok 2021. szeptember végén kezdődtek. 2023 januárjában emelték be a földszinti és 1. emeleti strukturális üvegfal merevítő üvegpengéit.

Az EBH INVEST tájékoztatása szerint közel 50 db 1 szint magas és 17 db legalább 2 szint magas üvegpenge elhelyezése történt meg. Hozzátették: a nagy méretű üvegpengék beszereléséhez kifejezetten erre a célra gyártottak egy rácsos acélszerkezeti befogósarut, melyet a pozícionálás, fixálás után az üvegpengéről eltávolítottak.

A művelethez a szakemberek összehangolt munkavégzésére volt szükség

Az elemeket egyedi befogósaruval, láncos elemelővel, kosaras személyemelő és pókdaru segítségével emelték a helyükre. A legnagyobb elemek elhelyezésénél 10-15 fő együttműködésére volt szükség.

„A legnagyobb üvegpenge emelésénél több paraméter nehezítette a munkát. Az emelendő üvegpenge 13,2 méter magas, közel 2,5 tonna tömegű és mindösszesen 10 centiméter vastag. A kosaras személyemelőnek és a pókdarunak egy szűk területen kellett dolgoznia úgy, hogy a biztonságot és munkavédelmet szem előtt tartva az emelés elvégezhető legyen”

– ismertette a projekten dolgozó szakemberek egyike, Kolozsvári Tamás.

Az üvegpengék beemelése átlagosan fél-1 óra alatt valósult meg. A nagyobb elemek beépítésekor több tényező hátráltatta a munkafolyamatok zavartalan működését, de a szakemberek magas szakmai hozzáértésének és felkészültségének köszönhetően sikeresen beemelésre kerültek az üvegpanelek – tették hozzá.

A közműépítési és tereprendezési munkák még hátravannak

A 4-5-6. emeleti strukturális üvegszerkezet üvegpengéinek beemelése várhatóan február végén, március elején fog megtörténni – tájékoztattak.

Az EBH INVEST vállalásában hátravan még a strukturális üvegfelületek zárása, az elemes függönyfal délkeleti homlokzat hiányzó szakaszának zárása, a homlokzati finombeton burkolat kialakítása, a rámpa kialakítása, a közműépítési munkák befejezése, zöldtetők kialakítása, valamint a tereprendezés és a térkövezés.

A projekt várhatóan 2023. április végén fejeződik be.

 

Galéria

Mi épül?EBH INVESTBudapestirodaépítés

Hírlevél

Hirdetés