2024.04.19, Péntek
Új székház épül a nagy múltú hazai gyógyszercég telephelyén
Látványtervek: ZDA-Zoboki Építésziroda / The Greypixel

Új székház épül a nagy múltú hazai gyógyszercég telephelyén

magyarepitok.hu

2021.12.16. 10:00 - Kolinek Nóra

A Richter, étteremmel és rendezvényteremmel bővített irodaépületének megvalósításában az EBH INVEST shell and core generálkivitelezőként vesz részt.

Hirdetés

Új székházat építenek a Richter Gedeon Nyrt. telephelyén a főváros X. kerületében. A székházat a 2007-ben átadott Kémiai Kutató- és Irodaépület (KKI) melletti területen építik fel. Az EB HUNGARY INVEST Kft. shell and core generálkivitelezőként vesz részt a munkában (A shell and core generálkivitelezés alapozást, szerkezetépítést, illetve a homlokzat és a tető kiépítését jelenti − a Szerk.).

A vállalat 2021. szeptember végén, a munkaterület átadását követően kezdhette el a kivitelezést. Feladata az új székház irodatömb- és rendezvényház szerkezetének kivitelezése, illetve a két különálló tömb között parkolószint, valamint egy felszíni, üvegezett közlekedő folyosó kialakítása. Jelenleg mélyépítési- és földmunkálatok zajlanak.

Az EBH INVEST az alábbi feladatokat látja el:

  • mélyépítés tervezése és kivitelezése,
  • földmunkák elvégzése,
  • szerkezetépítés,
  • külső közmű építése,
  • a homlokzat szigetelése és burkolása, függönyfalak megépítése,
  • illetve zöldtető kialakítása.
Látványtervek: ZDA-Zoboki Építésziroda / The Greypixel

 

A külső héjat különböző technológiák és anyagok harmóniája teszi egységessé

Az új épület megjelenésével kapcsolatosan a generálkivitelező, EBH INVEST adott tájékoztatást lapunk számára:

„A vasbeton és acél szerkezetű pillérvázas épületek formavilágukban és anyaghasználatukban is eltérnek a megszokottól. Már az épületváz szintjén megjelenik egy organikus hullámzó mozgalmasság, amelynek a pontos megvalósítása igazi kihívás elé állítja cégünket”

 – ismertették.

Majd hozzátették: a tervezők által megálmodott külső héj (shell) több különböző építési technológiájú szakaszból és különféle anyagokból áll össze egy harmonikus megjelenésű egységgé. A homlokzat nagy részét egy egybefüggő, hőhídmentes, üvegbordás strukturális függönyfalrendszer adja.

A homlokzat jelentős felületére egy − bronz-kompozit lemezburkolatú, lamellás árnyékoló és díszítő elemekkel ellátott − alumínium-elemes függönyfalrendszer készül, mely mellett egy üvegszálerősítésű, finombeton-burkolatos rendszert is kialakítanak.

 

A két épület homlokzati megjelenése összhangban áll

A kisebbik tömegű épület, a rendezvényközpont, melynek homlokzatát üveg és beton felületek alkotják.

A kétféle épülettömeget határozottan eltérő, de egymással összhangban álló formák és anyagok jellemzik.

Az irodaszárny legnagyobb hőhatásnak kitett üvegfelületén (a délnyugati homlokzaton) motoros működtetésű árnyékolókat építenek be. A projekt kihívásaival kapcsolatos kérdésünkre a kivitelező így tájékoztatott bennünket:

„A munkálatokra viszonylag rövid határidő áll rendelkezésre. Az egyedi kialakítású elemes homlokzat kivitelezése - az alapanyaghiány, az árak ingadozása, továbbá a hosszú gyártási idő miatt - nehéz feladat elé állítja cégünket”

 – mondták el az EBH szakemberei.

„Emellett a különböző technológiák együttes alkalmazása több, nagy szakmai tudással rendelkező szakember összehangolt munkáját követeli meg. A kivitelezés ránk eső részének a szerződés szerinti határideje 2023. február vége”

 – fűzték hozzá végül.

Galéria

Mi épül?EBH INVESTBudapestirodaépítés

Hírlevél

Hirdetés