2024.04.20, Szombat
A Széll Kálmán tér felújításán indult el a Hónap Mérnökének karrierje
Portrék: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Széll Kálmán tér felújításán indult el a Hónap Mérnökének karrierje

magyarepitok.hu

2020.06.29. 10:04 - Hegedűs Gergely/Szabó Ákos

Még csak néhány éve fejezte be a tanulmányait, de akkora lendülettel veti bele magát a projektekbe, hogy a KÉSZ Csoport generálkivitelező vállalata, a KÉSZ Építő Zrt. a legjobbaknak járó elismerésre javasolta. Pintér Szabina állandó nyitottsága jól illeszkedik az építőipari cég rendkívül összetett profiljához, így minden nap talál izgalmas kihívást a munkájában.

Hirdetés

Pintér Szabinának köszönhetően ezúttal egy fiatal hölgy mutatkozhat be a Hónap Mérnöke rovatában, akivel szokás szerint egészen a pályát eldöntő gondolatig visszanyúltunk az interjúban. „Az édesapám által tervezett szülői családi házunk gyermekkoromban a szemem láttára épült fel” – meséli a KÉSZ Építő Zrt. mérnöke. „Már akkor érdekeltek a különböző építőanyagok, szerettem besegíteni, amiben tudtam.” A döntése nem okozott meglepetést a családi környezetet tekintve: „Mindig is műszaki beállítottságú voltam, a családban több mérnök is van, így a középiskola végéhez közeledve egyértelműen tudtam, hogy én is erre a pályára szeretnék lépni.”

 

 

Ennek megfelelően a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki szakát választotta, ahol már a tanulmányai közben bekerült az építőiparba. „A BSc képzés elvégzése után, 2015-ben kezdtem el dolgozni a KÉSZ Építő Zrt-nél, közben folytattam tanulmányaimat az egyetem mesterképzésén, 2017-ben okleveles építőmérnökként végeztem.”

 

Rögtön egy kiemelkedő projektben bizonyíthatott

Első munkahelyén az addig hiányzó gyakorlati ismereteket is rögtön megszerezhette szakmai munkája során. „Az egyetemi képzések nem igazán kivitelezési szemléletűek, ami persze érthető, hiszen az elméleti háttér nagyon fontos, de véleményem szerint inkább a tervezői pályára készítenek fel. A KÉSZ Csoportnál ugyanakkor a kivitelezési területre kerültem, egy kiemelt projekten, a Széll Kálmán tér felújításán dolgozhattam. Olyan pozícióba kerültem, melynek során lehetőségem volt az előkészítői, a tervezési és a kivitelezési munkákba is bekapcsolódni.”

 

Az első tapasztalatai megerősítették az addigi útján. „A kivitelezésben nagyon tetszett a pörgés, a szervezés, kialakult bennem is az alkotóvágy. A projekt végeztével eldöntöttem, hogy ezen a területen szeretném folytatni pályámat, nagyon sok lehetőséget és kihívást láttam ebben a szakmában.”

 

A ferihegyi munkák során fontos az előre gondolkodás

A Hónap Mérnöke a kedvenc projektjének megnevezése helyett inkább azt indokolta meg, hogy miért tud jó érzéssel kötődni minden egyes munkához. „Minden építménynek, épületnek megvan a saját különlegessége, nehézsége és szépsége. Egy kívülről egyszerűnek tűnő ipari csarnok szerkezete is lehet bonyolult a bekerülő technológia miatt, egy félig működő és használt bevásárlóközpont vagy társasház felújítása Budapest belvárosában pedig komoly szervezési munkát követel. Minden projekt közben átvészeljük a stresszes időszakokat, és a végén büszkén mutatjuk be, hogy mit alkottunk.”

 

Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ezzel együtt van olyan terület, amelyre különleges kihívásként tekint. „A Ferihegyi Repülőtéren elvégzett munkáinkat ki kell emelnem. A szigorú szabályok miatt a munkafolyamatok szervezése különösen bonyolult, a megszokottnál sokkal előrébb kell gondolkoznunk.”

Jelenleg a Hungexpo rendezvényközpont revitalizációján dolgozik, ami szerinte az egész KÉSZ Csoport számára nagy falatnak számít. „Egyedülálló szerkezetek, technológiák kivitelezése zajlik, és szinte mindenféle szerkezetű építmény és épület kivitelezése vár ránk. A határidő, mint mindig, most is szűkös, de az évekkel ezelőtt megszervezett kiállításokat meg kell tartani, hibázási lehetőségünk nincs.”

 

Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu

 

Egy külföldi kivitelezésben szívesen megméretné magát

Az építőipar jelenlegi folyamatait tekintve Pintér Szabina nagyon messze van attól, hogy túlzottan megszokottá váljanak számára az ágazat kihívásai. „A generálkivitelezésben a technológiák hihetetlenül gyorsan fejlődnek, és az építtetők mindig valami ’újat és szebbet’ szeretnének. Eddig minden projektemen voltak olyan feladatok, amikkel korábban még nem volt dolgom, és biztosan állítom, hogy ez továbbra is így lesz. Valószínűleg ezek az új feladatok inspirálnak, a különböző kihívások teljesítése tartja fent a motivációmat.”

 

 

Az is fontos szempont számára, hogy a különböző projektekben rendre új dolgokat tanulhat. „Visszanézve az eddigi éveimre, valószínűleg egyik napomra sem tudnám azt mondani, hogy nem történt semmi érdekes, izgalmas.”

A motiváló kihívásra egy konkrét példát is mond: „Sokat dolgozunk más nemzetiségű megrendelőkkel, így a nyelvi tudásomat is folyamatosan fejlesztem. Nem dolgoztam még külföldi projekten, egy ilyen partnerrel történő együttműködés biztosan újabb kihívást jelentene.”

 

Amibe belekezd, azt minden áron be is fejezi

A Hónap Mérnöke arra is vállalkozott, hogy leírja azokat az erősségeit, melyek miatt a KÉSZ Csoport a címre jelölte. „Nagyon sok energiát fektetek a munkámba, és erre a vezetőimtől folyamatos visszajelzést kapok. Lelkiismeretesen végzett munkám miatt egyre felelősségteljesebb feladatokat kapok, melyeket teljes bizalommal bíznak rám. Végtelen kitartásom miatt a projekteken a csapat mozgatórugója tudok lenni, ösztönözve mindenkit a tudásvágyra és a tenni akarásra.”

 

magyarepitok.hu/Bernát Benjámin

Az eddig elért sikereinek másik kulcsát abban látja, hogy amibe belekezd, azt minden áron be is fejezi. „Szeretem az elismerést, és ezt a feladataim precíz elvégzésével érdemelhetem ki. Akkor érzem jól magam a munkahelyemen, ha a munkámat jól és lelkiismeretesen elvégzem.”

 

Közel érzi magához a KÉSZ mozgatórugóját

Az interjú végén az is kiderül, hogy miért tartja jó választásnak a pályafutása első munkahelyét. „A KÉSZ Csoport mozgatórugóját, ami szerintem a projektek sokoldalúsága, közel érzem a személyiségemhez. Olyan kivitelezési feladatok elvégzését is elvállaljuk, amivel még nem volt dolgunk, és mindig a legjobb formánk szerint teljesítjük is azokat.”

Hangsúlyozza, a vállalatcsoport sokoldalúságát az is mutatja, hogy a KÉSZ Csoport a fő profilján kívül rengeteg egyéb területen is képviselteti magát, itthon és külföldön egyaránt. „Mindezen túl a legfőbb értékünk a tudás, melyet a KÉSZ Csoportnál dolgozó rengeteg szakmailag elismert kolléga munkája alapoz meg.”

Azt is alapértékként tartja számon, hogy a cég tervezhető jövőképet mutat, ezzel stabil munkakörnyezetet biztosít mindenkinek. „A kellő motiváltság hajt minket előre a rendkívül komplex projektek kivitelezése közben. Ráadásul a cégcsoport mindig nyitott az innovációra, folyamatosan a jövő új perspektíváit keressük.”

AktuálisHónap MérnökeinterjúKÉSZ CsoportLiszt Ferenc repülőtérSzéll Kálmán tér

Hírlevél

Hirdetés