2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Újabb épülettel és tevékenységekkel gazdagodik a debreceni innovációs park
Látványtervek: unideb.hu

Újabb épülettel és tevékenységekkel gazdagodik a debreceni innovációs park

magyarepitok.hu; TED; unideb.hu

2023.02.07. 07:49 - Bíró Beáta

Az oktatás és kutatás mellett a kisszériás gyógyszer-, medical food- és táplálékkiegészítő-gyártás igényeit is kiszolgálja a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának új egysége.

Hirdetés

Újabb komplexum épül a Debreceni Egyetem Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában. Ez lesz a hatodik elem az Innovációs Központ, a már épülő Pilot Oltóanyagüzem, a tervezés alatt álló Nemzeti COVID-vakcina, a Nemzeti Oltóanyaggyár és a Járműipari Laboratórium mellett.

Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet és Gyógyszertudományi Karnak otthont adó épület tervezetten két fő funkcionális egységből áll össze.

Az egyik épületrész a Gyógyszerésztudományi Kar elméleti gyakorlati képzéseihez, illetve kutató-oktató tevékenységeihez biztosít megfelelő infrastrukturális hátteret.

A másik egy gyógyszergyártó technológiai célokat megvalósító GMP (Good Manufacturing Practice) egységet és IFS (International Food Standard) minősítésre alkalmas élelmiszertechnológiai üzemet foglal magában. Itt lehetőség nyílik különböző termékek laboratóriumi méretű fejlesztésére, különös tekintettel a törzskönyvezhető gyógyszerkészítményekre, valamint bio- és gyógynövény étrendkiegészítőkre.

A létesítmény így egyszerre szolgál gyakorlati oktatás színhelyeként, kutatóhelyként, illetve kutatásokhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújtó és piacra is termelő gyógyszergyártó üzemként is.

 

Tervező: Pyxis Nautica Építésziroda, látványterv: Gazdag Zoltán
forrás: unideb.hu

 

Őszre elkészülhet az új létesítmény

A projekt két részből áll. Az I. ütem már elkezdődött 2022 őszén, amelyben megtörténik az épület alapozási és teherhordó szerkezeteinek kivitelezése. Jelen II. ütemben pedig az általános, felszerkezeti, szakági és befejező építési munkafolyamatokat valósítja meg a nyertes, a debreceni székhelyű TÁRS-95 Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Kft. A pályázat eredményét a Debreceni Egyetem tette közzé az Európai Közbeszerzési Értesítőben.

A beruházás a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretén belül valósul meg nettó 6 102 302 433 forint forrásból, a tervek szerint szeptember végére.  

Az épület tervezője a Pyxis Nautica Építésziroda, amely mintegy 22 szakági tervező koordinálásával jelenleg a kiviteli tervek kidolgozását végzi – olvasható az egyetem honlapján.

 

 

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, az Innovációs Parkban már korábban elinult Innovációs Központot és a Pilot Oltóanyagüzemet a debreceni HUNÉP Zrt. építi fel, a BORD Építész Stúdió tervei alapján, a debreceni egyetemi tulajdonú UD TUTI Kft. beruházásában. A hozzá tartozó biotechnológiai kutatólabor pedig a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében valósul meg.

 

Intelligens tűzjelző rendszert építenek ki

A II. ütemben komplett, új erős- és gyengeáramú rendszereket (IT, tűzjelző, épületfelügyelet) építenek ki a létesítményben.

Az épület energia ellátása a középüzem részére telepített állomásról alakítható ki, a normál gépészeti berendezések ellátása és működtetése, a telepítendő épületfelügyeleti rendszerről történik majd. Az oktató-kutató intézet épületében egy új, korszerű, strukturált informatikai hálózatot hoznak létre. Az egyes helyiségekben az ott tárolt anyagok tűzvédelme érdekében, továbbá épületellenőrzési feladattal, valamint biztosítási kockázatcsökkentő céllal intelligens, címezhető analóg rendszerű gyengeáramú tűzjelző rendszert építenek ki.

Mi épül?Társ-95 Kft.StrabagDebrecenDebreceni Egyetemkutatás-fejlesztésgyógyszergyártás

Hírlevél

Hirdetés