2024.06.15, Szombat
Megújult az ország egyik legszebb középkori erődje
Fotók: Vasvári Tamás/MTI

Megújult az ország egyik legszebb középkori erődje

magyarepitok.hu

2023.03.28. 14:13 - Kolinek Nóra

Az EBH INVEST és a Pesti Építő munkájával megvalósult kivitelezés hozzájárul a térség turisztikai és gazdasági fejlődéséhez.

Hirdetés

2023. március 28-án átadták a megújult sümegi várat. A Balaton-felvidék egyik legszebb várának felújítása a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében valósult meg. A kivitelezést a Pesti Építő Zrt. (konzorciumvezető), és az EB HUNGARY INVEST Kft. konzorciuma végezte el.

A vár keleti szárnyának rekonstrukciója érintette

  • a várnagyi házat;
  • a középkori konyhát;
  • a sütőházat;
  • a Csabitornyot;
  • a bognárműhelyt
  • és a kovácsműhelyt.

A várfal mentén egy fedett gyilokjáró készült el, továbbá a felújított szárny egy második szintet is kapott.

 

Cél, az ország valamennyi műemlékének megújítása

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője a vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen elmondta: a beruházásnak köszönhetően a térségben új munkahelyek jönnek létre, megújul a város és egyre jelentősebb kultúrtörténeti központtá válik.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy a sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, és új tartalommal teljen meg − fűzte hozzá.

Elmondta, hogy az új építészeti törvény a jobb, teljesebb, egészségesebb élet feltételeit hivatott megteremteni, ennek érdekében 2025. december 31-ig a műemlékek teljes körű felülvizsgálata meg fog történni.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j2), Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára (j), valamint Papp Imre várkapitány (b), Végh László polgármester (b2) és Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (k) 
Fotók: Vasvári Tamás/MTI

Számos programmal várják az érdeklődőket

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy hosszú évtizedeken át hanyatlott a vár, most azonban a XXI. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz.

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult − mondta.

Több mint 200 dolgozója van évente a várnak, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat, a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.

Mi épül?EBH INVESTPesti Építő Zrt.SümegműemlékfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti VárprogramNÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft.

Hírlevél

Hirdetés