2024.04.28, Vasárnap
Korszerű energiaellátást biztosító épületet alakított ki Piliscsabán a LATEREX

Korszerű energiaellátást biztosító épületet alakított ki Piliscsabán a LATEREX

magyarepitok.hu

2023.06.23. 18:30

Komplex gépészeti rendszerek kialakítása és összehangolása adta a kivitelezés gerincét.

A piliscsabai Fő utcában található Iosephinum területén központi energiaellátó épületet alakítottak ki a LATEREX Építő Zrt. kivitelezésével.

Az első ütemben az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének épületét ellátó gépészeti tér és transzformátorállomás készült el. A második ütemben pedig a területen lévő épületegyüttes számára kellett megvalósítani a villamos energia-, a meleg- és hideg hőenergia-ellátást optimális költségszinten.

 

 

A földszintes épület két szárnyból áll, mely felülnézetből egy patkó alakot formáz. A felvonulási terület szűkössége miatt a vasbeton szerkezetek építésének organizációja nehézkes volt, a szerkezetépítés több ütemben tudott megvalósulni.

Az épület hagyományos vasbeton szerkezetű, sáv- illetve lemezalapokkal. A télen történt szerkezetépítés miatt a megfelelő betonminőségre és a zsaluzási technológia megválasztására különös figyelmet kellett fordítani.

 

 

A gépészeti berendezéseket korszerű épületautomatikai rendszer segítségével irányítják

  • A meleghőt 1 db 1000 kW-os biomassza kazán, 2 db gázmotor, 2 db gázkazán, 2 db hőszivattyú;
  • a hideghőt pedig 2 db hőszivattyú, 1 db folyadékhűtő, 1 db adszorpciós folyadékhűtő és 1 db Baltimore hűtőtorony biztosítja.

 

 

A három különböző hőmérsékletű rendszer hőtermelő működésének optimális összehangolására egy automatika rendszer került kialakításra. Áramszünet esetén egy dízel aggregátor biztosítja a zavartalan működést.

A berendezések egy részét már 2022 telén üzembe helyezték a kivitelezés alatt álló Országos Széchényi Könyvtár kötelespéldányainak elhelyezését szolgáló raktárépület szolgálatára. Nemrégiben a teljes komplexum átadásra került, és használatbavételi engedélyt kapott.

 

 

A gépészeti berendezések összehangolása összetett feladat volt

A nettó 678 négyzetméter alapterületű épület építése során

  • több mint 4000 köbméter földet megmozgattak meg;
  • több mint 1500 köbméter betont dolgoztak be;
  • több mint 300 méter hosszan építettek be gépészeti acél csövet hegesztéssel;
  • több mint 800 négyzetméter gépészeti acél csövet festettek le és szigeteltek.

A rendszer több mint 18 millió kWh energia termelésére alkalmas.

 

 

A projekt legnagyobb kihívását a komplex gépészeti, elektromos és automatikai rendszerek összehangolása jelentette. Számos egyeztetés történt a megrendelővel, a tervezőkkel és a szakági alvállalkozókkal, hogy a technológiai berendezések megfelelően tudjanak egymással kommunikálni, és minden gép akár külön-külön, illetve egymásra hangolva is el tudja végezni a feladatát.

 

 

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.PiliscsabaOrszágos Széchényi Könyvtárenergetikai korszerűsítésenergetikaenergetikai beruházás