2024.10.24, Csütörtök
Magyar egyetemi campus épül Sepsiszentgyörgyön, letették az alapkövet
Látványterv: marosvasarhelyiradio.ro

Magyar egyetemi campus épül Sepsiszentgyörgyön, letették az alapkövet

mti, maszol.ro

2024.10.24. 16:39 - Szabó Ákos

A Sapientia Egyetem 10 hektáros területen zajló építkezéssel bővül.

Hirdetés

Elrajtolt egy régen várt építkezés, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy árkosi határában csütörtökön letették a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem campusának alapkövét. A 10 hektáros területet érintő beruházásban 400-500 agrármérnöki, erdőmérnöki, valamint sport és képzőművészeti szakra járó egyetemista számára biztosítsanak korszerű oktatási és lakhatási körülményeket – írja a maszol.ro.

Az építési terület a Sepsi OSK stadionjával átellenben található: az ünnepségen aláírták a kampusz alapítóokiratát és egy időkapszulát is elhelyeztek.

Kató Béla erdélyi református püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke felszólalásában rámutatott, hogy az építkezések során az egyetem a városok központjából ezek szélére szorult, de építkezik. Kifejtette:

a bolthajtásos épületeknek két fontos pontja van: az alapkő és a szegletkő, az egyik tartja, a másik összetartja az épületet, és ha ezeket jól választják ki az építők, viharálló lesz a ház.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) évtizedek óta biztosítja az anyanyelvi oktatás lehetőségét az erdélyi magyarság számára, és a nemzeti megmaradás szolgálója és eszköze – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Antal Árpád András polgármester, Kelemen Hunor, Gulyás Gergely, Tonk Márton, Náhlik András (a Sepsiszentgyörgyi Kar megbízott dékánja) és Kató Béla (b-j) (fotó: MTI/Kátai Edit)

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arra emlékeztetett, hogy az erdélyi magyarság története „az állandó újrakezdés története”, a közösségnek 1918 óta számtalanszor kellett „a semmiből” újrakezdenie, új intézményrendszert építenie. Tonk Márton rektor pedig az egyetemi építkezések előtti állapotokat idézte fel az egyes városokban, közölve, hogy viszonylag rövid idő, 25 év alatt épült ki az intézményrendszer.

Mi épül?ErdélySzékelyföldSapientiaoktatási beruházásfelsőoktatásRomániaSepsiszentgyörgyzöldmezős beruházás

Hírlevél

Hirdetés