2024.05.23, Csütörtök
Egységes koncepció mentén nyerték vissza történelmi arculatukat Sopron kiemelkedő épületei

Egységes koncepció mentén nyerték vissza történelmi arculatukat Sopron kiemelkedő épületei

mti, magyarepitok.hu

2023.06.14. 18:30 - Hegedűs Gergely

A város három meghatározó épületének összekapcsolásával egy új látogató központot hoztak létre a hűség városában.

Hirdetés

Átadták a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Tűztorony összekapcsolásával kialakított Múzeumnegyedet Sopronban kedden. A beruházás a Modern városok program részeként valósult meg több mint hárommilliárd forintból. A több mint 2000 négyzetméternyi területet érintő fejlesztést a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. alkotta konzorcium kivitelezte a Cemix Hungary Kft. számos termékét alkalmazva.


A három ház sem külső, sem belső rendszerében nem alkotott egy egységet

A beruházásról beszámolva lapunk az alábbi három épület felújítását mutatta be korábban ebben a cikkben:

  • A 17. században épült, barokk stílusú, kétemeletes Fabricius házét, amely több értékes középkori részletet tartalmaz;
  • a 15. században városházaként is szolgáló, barokk jellegű Tábornok ház munkálatait;
  • a szintén nagy múltú, többek közt 1482 telén Mátyás királynak is szállást adó Storno ház fejlesztését.

 

Ahogy azt korábban is jeleztük, a soproni Múzeumnegyed fejlesztési koncepciójának célja az volt, hogy összekapcsolja a Fő téren álló három összeépült, de eddig külön működő múzeumi épületet, valamint a Tűztornyot. A beruházás egyik fő oka az volt, hogy miközben egy intézmény használta az épületeket, a három ház sem külső, sem belső rendszerében nem alkotott egy egységet.

A három érintett épület a belső átjárók összekapcsolásával immár közös teret alkot, ugyanakkor önállóan is megközelíthetőek maradtak. Az épületekben a kisebb szerkezeti beavatkozásokon kívül a belső burkolatok és vakolatok is megújultak, a projektben számos kihívást kezeltek sikeresen a kivitelezők a Cemix termékei és a kivitelezést támogató szolgáltatásai által.


Mindhárom épület egybeforrt Sopron történelmével

A június 13-i átadón ünnepi beszédében az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, az elmúlt 12 évben a kormány mintegy 28 ezer milliárd forintot fordított az ország fejlesztésére. Csepreghy Nándor elmondta, Sopron elérhetőségének fejlesztésére 2010 óta több mint 350 milliárd forintot fordítottak a költségvetésből. Jelezte,

a Modern városok program minden megkezdett projektelemét a következő időszakban be fogják fejezni, a közeljövőben erről érdemi egyeztetések folynak majd Lázár János miniszter és Farkas Ciprián soproni polgármester között.   

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a Múzeumnegyed kialakításával még inkább a Fő tér, a belváros magja és a Tűztorony környéke kerül fókuszba a látogatók számára. Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Tűztorony mind-mind olyan épület, amely egybeforrt Sopron történetével.


Az épületek kiállításai láncolatot alkotva tárják fel a múltat

A Soproni Múzeum tájékoztatása szerint a látogatók a Tábornok-ház fedett belső udvarából indulva fedezhetik fel az összekötött épületeket. A Múzeumnegyed kiállításai több ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel a város múltját.   

A Fabricius-ház 17. és 18. századi polgári lakáskultúrát bemutató Otthon a városban című tárlata egy 19. századi egységgel bővült, emellett megújultak a már meglévő termek is, köztük az ókori kőtár. A Storno-család historizáló művészlakása és a múzeum állandó helytörténeti kiállítása szintén látogatható.

A Mesebeli história - Mátyás király a népmesékben és a történetírásban című új kiállítás egyszerre állít emléket Mátyás királynak és emlékezik meg a mesék Mátyás királyáról.   

A középkori Lakótorony, fényfestett, filmre írt, animált, érinthető kellékekkel és eszközökkel újult meg, az újkori kőtár Vándorszobrok című kiállítása pedig Sopron 17. és 18. századi kőszobrászainak és kőfaragóinak munkáiból ad válogatást. Modern arculatot kapott a múzeumi könyvtár, a Storno-műemlékkönyvtár számára pedig könyvtárpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas teret alakítottak ki. Mindezek mellett ismét látogatható a Fabricius-házban a Galéria, a Storno-konyha és a Várfalkert.

Galéria

Mi épül?SopronCemix Hungary Kft.műemlékfelújításFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Szabó és Társa Kft.

Hírlevél

Hirdetés