2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Egyedi ásványi vakolattal nyerték vissza történelmi pompájukat Sopron meghatározó épületei - fotógaléria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Egyedi ásványi vakolattal nyerték vissza történelmi pompájukat Sopron meghatározó épületei - fotógaléria

magyarepitok.hu

2022.11.30. 08:01 - Hegedűs Gergely

A város főterének három kiemelkedő épülete immár közös muzeális egységet alkot a nagyszabású projektnek köszönhetően, amelyben a Cemix termékeinek alkalmazását többkörös mintáztatás és laboratóriumi munka alapozta meg.

Hirdetés

A város három meghatározó épületének összekapcsolásával egy új látogató központot hoztak létre Sopronban. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházását a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. a soproni önkormányzattal közös konzorciumban valósította meg a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében.

Képfelirat


Három nagymúltú épület közös kulturális tere jött létre

A több mint 2000 négyzetméternyi területet érintő projektet a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. alkotta konzorcium kivitelezte a Cemix Hungary Kft. számos termékét alkalmazva. A projekt az alábbi három épületet kapcsolta össze, azok felújítását is magában foglalva:

  • A 17. században épült, barokk stílusú, kétemeletes Fabricius házat, amely több értékes középkori részletet tartalmaz;
  • a 15. században városházaként is szolgáló, barokk jellegű Tábornok házat;
  • a szintén nagy múltú, többek közt 1482 telén Mátyás királynak is szállást adó Storno házat.


Eddig sem külső, sem belső rendszerükben nem alkottak egységet

Lapunk értesülése szerint a soproni Múzeumnegyed fejlesztési koncepciójának célja az volt, hogy összekapcsolja a Fő téren álló három összeépült, de eddig külön működő múzeumi épületet. A beruházás egyik fő oka az volt, hogy miközben egy intézmény használta az épületeket, a három ház sem külső, sem belső rendszerében nem alkotott egy egységet.

További cél volt, hogy az elhanyagolt, kihasználatlan kertjüket, mint városi közteret újra értelmezze, és ezen keresztül összekösse azokat a nemrég felújított Tűztoronnyal, létrehozva Sopron legjelentősebb múzeumi egységét.

A három érintett épület a belső átjárók összekapcsolásával immár közös teret alkot, ugyanakkor önállóan is megközelíthetőek maradtak. Az épületekben a kisebb szerkezeti beavatkozásokon kívül a belső burkolatok és vakolatok is megújultak.


Fogadótér jött létre a korábbi belső udvarból

A Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. projektvezetője a lapunknak adott beszámolóban az épületek közötti összeköttetés megteremtését jelölte meg az egyik legnagyobb kihívásként, amely faláttörésekkel járt. „A helyenként 1-1,5 méter vastagságú vegyes falazatokban ez komoly előkészítést igényelt” – mondta el Csikós Dorottya.

„A három épület összenyitásával a különböző padlóvonalak összekötését is meg kellett oldani, oly módon, hogy a tervezett kiállítóterek megközelítését garantálni lehessen.” Elmondása szerint az épületek között összesen kilenc átjárót alakítottak ki.

Az új múzeumi központhoz a Tábornok ház belső udvarán egy új fogadóteret is kialakítottak, ehhez kapcsolódnak a látogatói funkciók: többek közt a jegypénztár, az információs pult, a lift, a vizesblokk akadálymentes WC-vel és baba-mama szobával, valamint a kávézó. Ez a tér a Tábornok ház belső udvarának üvegkupolával történő lefedésével valósult meg.


Római kori vörös terazzo burkolat is előkerült a munkák során

A Tábornok ház belső udvarába bekerülő liftakna, a fedett aula fűtése, valamint az új padló rétegrend kialakítása miatt az udvarban komoly földmunkát is kellett végezni, amely folyamatos régészeti felügyelet mellett zajlott. „Többek közt római kori kőfal töredékek és római kori vörös terazzo burkolat is előkerült, amelyek a Tábornok ház kapualjában megtekinthetőek.”

Csikós Dorottya beszámolója szerint szintén komoly kihívást jelentett a meglévő tetőszerkezetekhez való csatlakozás kialakítása, és az így elkészült tetőszerkezet és körítő vápa beázásmentessé tétele. Az üveg kupola kialakításával egyidőben a gépészeti és árnyékoló berendezéseket egy igen szűk búvótérben helyezték el, hogy ne látszódjanak.


Belülről kellett megoldani a pince vízszigetelését

A Cemix Hungary projektfelelősétől lapunk úgy értesült, a 2020-ban indult projektbe a termékeket szolgáltató cég 2021 elején lépett be, a bontási és szerkezetépítési munkák után. „Elsősorban a homlokzat és a pince munkálataiban vettünk részt” – árulta el Grósz Gergő.

A pincének a betörő víz elleni szigeteléséhez Eurosan WTA szárítóvakolatot alkalmazták. „Ez az alapozó a víz eloszlatását szolgálta, majd erre került rá a sótároló vakolatrendszer.

Itt komoly kihívást jelentett, hogy voltak olyan szakaszai a pincének, amelyek a külső oldalról körbe ásva sem lehetett megközelíteni, így ezt belülről kellett megoldani.”

A pincénél alkalmazott rétegrendet a legalulra került szárítóvakolat felett sorrendben az Eurosan W, az Eurosan VS gúzoló, a WTA Eurosan UP alsó vakolat a WTA Eurosan UP felső vakolat, valamint az Eurosan FP simítóvakolat alkotta.


Egyedi ásványi vakolat került a homlokzatra

A munkákat a konzorciummal egyeztetve helyszíni mintavételezés előzte meg. „Ezt a mintát a cégünk veszprémi laborjában kielemeztük, és ez alapján tettük mega felújítási rétegrendi javaslatunkat” – mutatott rá a szakember.

Elmondta, a homlokzaton hasonló eljárással készült el a szárítóvakolat a nedvesedéssel érintett felületeken. A vizesedéssel nem érintett részeken pedig az Eurosan VS gúzolót alkalmazták a vakolatjavításokon, valamint a Premium nevű kézi vakolatot. „Ugyanakkor voltak olyan részek, ahol nem kellett leverni a vakolatot, ezért a felület egységesítésére a Renti Fein nevű javítóhabarcsot vették igénybe.” Hozzátette, ezek alatt a mélyalapozást a Cemix Tiefengrund nevű terméke biztosította.

A fent leírt rétegre került a vakolatalapozó Putzgrund, majd a Stornó ház és a Fabricius ház esetében erre egy a végső struktúrát és színt megadó egyedi ásványi vakolatot vittek fel. Utóbbi szemcseösszetételét egyedi receptúrával készítették el, folyamatosan egyeztetve a kivitelezővel, megrendelővel és a tervezőkkel. A Tábornok ház esetében ugyanakkor a Renti javítóhabarcsot és vakolatot alkalmazták.


Először a struktúrát, aztán a színt alakítják ki a mintáztatások során

A szakember külön kitért a fent említett egyedi vakolatra, amelynek esetében számos mintafelületet készítettek többféle anyagból, ezek közül választották az ideális színt. „A tervezők által megálmodott esztétikai célok alapján, a korhű restaurációt szem előtt tartva született meg a döntés” – mutatott rá Grósz Gergő.

Szavaiból kiderült, a műemléképületeknél jelentős referenciával bíró Cemix ilyen esetekben többkörös folyamatban alakítja ki az egyedi vakolatot.

„A mintáztatás a restaurátorok, az építész tervezők és a műszaki ellenőrök bevonásával történik, majd ez elhangzott igények alapján a laborban kialakítják a szemcseösszetételt, ezután finomítások és újabb mintafelületek készülnek. Először a homlokzaton megjelenő struktúrát, majd a színt alakítjuk ki a mintáztatások során.”


Ezért tud rugalmasan reagálni a Cemix az egyedi igényekre

A projektfelelős hangsúlyozta, a körültekintő homlokzati munkákat gördülékeny együttműködés támogatta. „A helyszíni munkák során a Cemix alkalmazástechnikusa és a homlokzaton dolgozó kőművesek együtt tesztelték az anyagokat, és alakították ki a minta felületeket.”

Úgy összegzett, a Cemix műemlékeknél szerzett jelentős tapasztalata és a kiterjedt termékarzenálja jó alapot biztosít a hasonló nagy volumenű projekteknél a szerepvállaláshoz. „Fontos elem az is, hogy magyarországi fejlesztő központtal rendelkezünk, így az egészen egyedi igényekre is rugalmasan tudunk reagálni.

További lényeges elem, hogy ha kell, kimegyünk a helyszínre, és az erre szakosodott bemutató kőművesmesterekkel felhordjuk az anyagot a mintafelület elkészítéséhez.”

Szintén jó alapot adott a projekthez a szomszéd utcában véghez vitt restaurációs munka Sopronban, amely során a Zichy-Meskó palotát szintén a Cemix termékeivel újította fel a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. Grósz Gergő hozzátette, a soproni múzeumnegyed felújítása során számos további épület restaurációban volt érintett a Cemix.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.SopronműemlékfelújításFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft.Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés