2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Így újult meg Sopron egyik legszebb barokk épülete
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így újult meg Sopron egyik legszebb barokk épülete

magyarepitok.hu

2021.09.30. 20:03 - Hegedűs Gergely

A Cemix által alkalmazott WTA szárító vakolat rétegrend a nedves, sóval terhelt épületek esetén a legjobb megoldásnak számít.

Hirdetés

Sopron egyik legjelentősebb barokk épületének felújítása fejeződött be idén augusztusban a Szabó és Társa Kft. kivitelezésében, Cemix-termékek felhasználásával. A Zichy-Meskó palota felújításáról a két érintett építőipari cég segítségével számolunk be olvasóinknak.


A középkorban a soproni városházának is otthont adott az épület

A Sopronban a Kolostor utca és Új utca között álló palotát már a 14. században említik a város irataiban, jelentőségét mutatja, hogy 1420 és 1460 között városházaként működött. A több átépítésen átesett épület a századok során a Meskó-család, majd a Zichy-család birtokában volt, a szocializmusban bérházzá alakították. 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Szabó és Társa Kft. projektvezetője, Pintér Szabolcs lapunknak elmondta, a mostani felújítás előzményeként 2014-ben a Kolostor utca felé eső homlokzatot felújították, illetve az oda eső földszinti részek is megújultak. „A mostani beruházás fő célja a külső állagmegóvás és a belső konzerválási munkák elvégzése volt” – árulta el Pintér Szabolcs.


A talajvíz okozta problémák is megszűntek

Az idén januárban kezdődött projektben az utcai homlokzat teljes felújítást kapott: „Ebben benne volt a málló részek bontása, az új javítóvakolat felvitele és a színezés” – tette hozzá a szakember. „Ugyanilyen fontos volt a lábazati bontás és a talajnedvesség elleni szigetelés, valamint az új lábazat kialakítása.”

Mindezek mellett többek közt az alábbi munkákat végezték el projektben:
•    a fa nyílászárók javítása, illetve cseréje,
•    a kapu megtisztítása,
•    a tetőszerkezet és az eresz javítása, 
•    az épült dísztermében található freskó konzerválása.


Egy ilyen projektben vissza kell térni az ősi technológiákhoz

Pintér Szabolcs arra is kitért, hogy a műemlék épület egyedi adottságai miatt – mint minden más hasonló projektben – a mai kor technológiáit, kivitelezési módszereit csak kis mértékben lehetett alkalmazni. „Ilyenkor vissza kell nyúlni a hagyományos technológiákhoz (mint például a párkány vakolások, kváder kialakítások esetében). Ennek megfelelően a kő- és festőrestaurátori munkák jelentették a legnagyobb kihívást az épületnél” – húzta alá a projektvezető. „Ugyanakkor a mai kor eljárásai közül az utólagos vízszigetelés elkészítése is jelentős feladat volt.”

Zárásként elmondta, a projekthez termékeket szolgáltató Cemix Hungary Kft.-vel (korábbi nevén Lasselsberger-Knauf Kft.) hosszú távú partneri viszonyban vannak. „Miután Sopron belvárosában eddig nem kevesebb, mint 24 műemlékhomlokzaton dolgoztunk együtt, jó a kapcsolatunk. Az erre alapozott korrekt hozzáállás, a megfelelő szakmai háttér és a kapott szolgáltatás is hozzájárult ahhoz, hogy az ő termékeiket választottuk.” 


A Cemix veszprémi laborjában elemezték ki a falból vett mintát

A történelmi jelentőségű épület helyreállításánál az egyik kulcslépés a lábazati és a homlokzati szárító vakolat rétegrend kialakítása volt. A megfelelő kivitelezés érdekében a Cemix Hungary Kft. bemutató mesterei az ilyen projekteknél mintafelületeket szoktak kivitelezni, ahogy ez most is megtörtént. „Ugyanakkor a projektet egy faldiagnosztika is előkészítette, amely meghatározta az épület állapotát” – árulta el lapunknak a Cemix Hungary Kft. projektfelelőse, Grósz Gergő. 

Utóbbi szintén egy ilyenkor szokásos eljárás a Cemix részéről: kiderül belőle többek közt az épület nedvességtartalma, amely alapján meghatározható az épülethez szükséges rétegrend, továbbá annak a magassága. Utóbbira azért van szükség, mert a szárító vakolatot nem kell a teljes épületre alkalmazni, csak a nedves részekre. A szakember szavaiból az is kiderült, a falból vett mintákat a Cemix Hungary saját veszprémi laborjában vizsgálják be, ennek során az épületben levő só mennyiségére is fény derül.


Nedves, sóval terhelt épületek esetén ez a vakolat a csúcskategória

A most lezárt soproni projekt esetében a faldiagnosztika alapján az úgynevezett WTA-vakolat rétegrend került kialakításra, amely a rétegrend sorrendjét követve az alábbi Cemix-termékekből áll:
•    Eurosan W
•    WTA Eurosan VS,
•    WTA Eurosan UP,
•    WTA Eurosan OP,
•    illetve Renti Fein.

A lábazat feletti homlokzat ugyanakkor az Eurosan VS gúzoló, a Prémium kézi vakolat, illetve Renti Fein termékekből jött létre.

Grósz Gergő szavaiból az is kiderült, egy műemlék épület számára a soproni projektben alkalmazott rétegrend bír a legnagyobb tartalékkal, ezen a területen ez a csúcskategória. „A WTA egy komoly minősítésnek számít nemzetközi szinten a szárító vakolatok között: a WTA-rétegrend a nedves, sóval terhelt épületek számára a legjobb választás.” Hozzáteszi, ezt a technológiát jól ki tudja egészíteni az injektálás.


A talajvízből bekerülő só komoly károkat okozhat

További fontos tulajdonsága a WTA-vakolatnak, hogy légpólusos. „Egy normál vakolat esetében egy négyzetméterre 13-14 kiló vakolat kerül fel, míg a légpólusos vakolatnál ez 10 kilogramm. Ez a lazább szerkezet biztosítja, hogy a falban levő pára el tudjon távozni, miközben a szállított sókat elraktározza.” A WTA-szintű vakolat ugyanakkor a sónak is ellenáll, trasszos kötőanyagának köszönhetően. „Ez a magas talajvízszint esetén fontos, mert a különböző sók ebben vándorolnak fel a falazatba. A só a víz távozása után a kristályosodásával tönkre teszi a hagyományos vakolatot, sőt később a téglát is szétfeszíti.”

Grósz Gergő arra is kitért, hogy a szárító vakolat mellett az épület hosszú távú megóvásához az is szükséges, hogy a korábbi vizesedés okait felszámolják egy utólagos falszigeteléssel. 


Kulcsszerepben a rétegrend záróeleme

A projektben felhasznált termékek közül kiemelkedő szerepe van a Renti Fein finom javítóhabarcsnak a vakolat rétegrendek záró elemeként. „Ez adja meg ugyanis a struktúráját a homlokzatnak, ennek a simítórétegnek nagyon szépnek kell lennie. Emiatt itt a kivitelező munkájának is nagyon profinak kell lenni: erre ugyanis már csak egy festékréteg kerül, ami már nem fed el semmit, sőt inkább kiemeli, ha netán hiba van.”

Ennél a javítóhabarcsnál a szakember azt emeli ki, hogy remek páraáteresztő képessége van, és magas tapadószilárdsággal rendelkezik. „Utóbbi miatt akár régi festékfelületekre is rá lehet hordani. Emellett ennél a vakolatnál nem látszódik meg a javítási terület határa, és ezen a határvonalon nem jelentkezik majd utólagos repedés, más vakolatokkal ellentétben.”

Galéria

AktuálisCemix Hungary Kft.Szabó és Társa Kft.Sopronműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés