2024.04.14, Vasárnap
Újabb hatalmas fejlesztéscsomag érkezik Debrecenbe – közúti és fenntarthatósági projektek sora indul el
Illusztráció

Újabb hatalmas fejlesztéscsomag érkezik Debrecenbe – közúti és fenntarthatósági projektek sora indul el

mti

2023.07.20. 16:30 - Szabó Ákos

Több korábban felfüggesztett projektre is újra pénzt kapott és újakat is indít a cívisváros a 112 milliárd forintos beruházáscsokorban.

Hirdetés

Egy júliusi kormánydöntés értelmében újabb több mint 112 milliárd forint fejlesztési forrást kap Debrecen, a beruházási programba több olyan projekt is visszakerült, amit tavaly ősszel központi költségvetési megfontolásokból függesztettek fel - közölte sajtótájékoztatón csütörtökön Papp László polgármester.

Emlékeztetett: egy másik korábbi kormánydöntés értelmében gazdaságfejlesztésre 175,5 milliárd forintot kapott a város, amelyet víziközmű, illetve vasúti infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak.

A mostani, 112,198 milliárdos csomag forrásait elsősorban közúti közlekedésfejlesztésre fordítják, de megvalósulnak belőle a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a biztonság szempontjából is fontos beruházások. A ténylegesen meginduló munkálatok mellett ezekből a forrásokból több távlati fejlesztés tervezése is megkezdődik.

 

Véderdőket építenek gazdasági övezetek köré

A fenntarthatósági projektek közé tartozik a több mint negyven hektáros területen megvalósuló két napelempark, amely a helyi közösségi közlekedés energiaellátását biztosítja majd, illetve 600 millió forintból pedig monitoringrendszert alakítanak ki a gazdasági övezetek körül, ahol "véderdősítésre" is sor kerül.

 

Előkészítik a Vágóhíd utcai vasúti híd és a keleti elkerülő fejlesztését is

Számos városi közlekedési csomópont átalakítása mellett elindul a város legrégebbi felüljárója, a Vágóhíd utcai, vasút feletti híd fejlesztésének előkészítése, mint ahogy a debreceni keleti elkerülőút környezetvédelmi engedélyének megszerzése. Utóbbit a legnagyobb jelentőségű döntésnek nevezte a polgármester.

 

A BMW-gyár körül is folytatódnak a fejlesztések

A BMW-autógyárat is magába foglaló észak-nyugati gazdasági övezetben 250 kamion egyidejű fogadására alkalmas logisztikai központ épül egy új NAV-irodaházzal, ezáltal a kamionoknak nem kell átmenniük a város keleti részén lévő vámudvarba, ami jelentősen csökkenti az átmenő. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában - ugyancsak ennek a támogatási csomagnak a részeként - számos további vasút- és közútfejlesztés is megvalósul.

Mi épül?DebrecenútépítésvasútfejlesztésBMW-gyárfenntarthatóságnapelemÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés