2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb került a Természettudományi Múzeum költözése
MTM

Egy lépéssel közelebb került a Természettudományi Múzeum költözése

magyarepítok.hu, TED

2023.09.19. 08:01 - Móré Levente

Három éve ismert, hogy a kormány Debrecenbe kívánja áthelyezni a Természettudományi Múzeumot. Most részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására írtak ki közbeszerzést a Múzeum új épületegységének kialakításához.

Hirdetés

A Természettudományi Múzeum Debrecenben, az Oláh Gábor utcai stadion helyén épülhet majd fel, de a részletek még kidolgozatlanok. A részletes megvalósíthatósági tanulmányban egy kiállítótereket magába foglaló épületre, egy gyűjteményi és kutatóközpontot tömörítő épületre, valamint két alternatív helyszínre várnak elemzéseket. A nyertesnek a költözésre, az üzemeltetésre és működésfejlesztésre vonatkozóan is javaslatokat kell tennie.

 

 

A Magyar Természettudományi Múzeum 1870-ben született meg a Magyar Nemzeti Múzeum természettudományi részlegéből, már megalapításakor állattári, ásvány-őslénytári és növénytári osztályra osztva. A gyűjtemények folyamatos növekedése miatt a Múzeum több lépésben új helyre költözött: elsőként részben a József-műegyetem (BME) és az Iparegyesület épületeibe, majd az Iparművészeti Múzeumba. A természettudományi gyűjtemények jelenlegi helyükre, a Ludovika téri egykori lovarda épületébe 1956-ban kerültek, de mára biztos, hogy az itt töltött közel 70 év után ismét új helyszín vár rájuk.

 

Komoly viták alapja

A 2020-ban nagy botrányt kiváltó költözés erősen megosztó: a Múzeum eddig nem rendelkezett saját épülettel, így ennek létrejötte a témára specifikusan alakított megoldásokat hozhat, ami nagy előnyt jelenthet; ráadásul az ország második legnagyobb városában a lakosság részéről komoly igény, a Debreceni Egyetem miatt pedig szakértői bázis is mutatkozik egy újabb kulturális és tudományos intézményre. Másfelől a Múzeum munkatársai szinte egyöntetűen tiltakoztak a költözés ellen, sokan féltik az érzékeny gyűjteményi darabok épségét, de még többen vannak, akik nem kívánják elhagyni az otthonukat. Megoldásként ők egy hasonló fókuszú, másik intézmény létrehozását javasolták Debrecenben, amire a gyűjtemény óriási mérete kétségkívül lehetőséget adna. Mindenesetre látható, hogy a kormány a Ludovika teljes épületére igényt tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára.

 

A tanulmány

A részletes megvalósíthatósági tanulmányt a meglévő múzeumszakmai koncepció alapján szükséges elkészítenie az ajánlattevőnek, továbbá reflektálnia kell a makrogazdasági környezetre:

  • alapanyag-ellátás,

  • munkaerő-kínálat,
  • inflációs környezet,
  • társadalmi hasznosság és
  • tartós közösségi igények tekintetében.

A tervezetnek továbbá:

  • összhangban kell állnia a nemzetközi tervpályázat kiírásának alapelveivel, illeszkednie kell a vonatkozó nemzeti és Európai Uniós stratégiai dokumentumokhoz;
  • azonosítania kell a beruházás és az üzemeltetés szakaszában releváns kihívásokat és kidolgoznia a működésfejlesztési stratégiát;
  • tartalmaznia kell a teljes életciklus-elemzést és turisztikai modellezést; valamint
  • felmérnie a lehetséges kockázatokat és jogszabályi hatásvizsgálatot végeznie.

A Nyertes Ajánlattevő által 90 munkanap alatt kidolgozandó részletes megvalósíthatósági tanulmány a megvalósítási döntés szempontjából minden releváns üzleti aspektust figyelembe kell, hogy vegyen. E nézőpontokat hat kategóriába lehet csoportosítani a következők szerint:

  • beruházási költségigények:
  • kivitelezési kockázatok és keretek:
  • életciklus-elemzés:
  • üzemeltetési kockázatok:
  • koncepció hatása a pénzügyi eredményre:
  • látogatottság:
Mi épül?Természettudományi MúzeummúzeumBudapestDebrecentudomány

Hírlevél

Hirdetés