2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Az egyediséget is magukban hordozzák Zugló új, egységes jellegű épületei - VIDEÓ
Fotók: Ladjánszki Máté/magyarepitok.hu

Az egyediséget is magukban hordozzák Zugló új, egységes jellegű épületei - VIDEÓ

magyarepitok.hu

2023.11.29. 15:15 - Bíró Beáta

A ráeső fény hatására változatos színben mutatkoznak meg a ZVK projekt épülő irodaházai. A kivitelezést előre gyártott kompozit lemezekből álló homlokzatokkal gyorsítják fel.

Hirdetés

Mintáztatás keretében kiválasztották a Zuglói ZVK projekt épületeinek homlokzatait. A Bayer Construct Zrt. kivitelezésében zajló beruházásban 7 irodaépület és egy lakóépület létesül (mindegyik AA++ besorolású) hatékony, gyorsított kivitelezéssel és precíz organizációval.

Az épületek már a legelső tervekben is egységes arculatot mutattak. A fejlesztő, a tervező, s később a kivitelező is ezt az egységességet igyekeztek megvalósítani a homlokzat kiválasztási folyamatában, emellett valamilyen változatosságra is törekedtek.

A forma és az anyag kiválasztásánál több kritériumnak is meg kellett felelni. A gyorsított kivitelezés érdekében olyan szerkezetet kerestek, amely könnyű, egyszerűen beépíthető, ugyanakkor időtálló. A nyílásszárók üvegfelületeit pedig úgy kellett kiválasztani, hogy biztosítsák az energetikai elvárásokat.

 

Fotók: Ladjánszki Máté/magyarepitok.hu

 

A fejlesztés meghatározó eleme a költség, amelyet a hatékony, gyorsított kivitelezési folyamattal lehet leszorítani. Harmat Imre a Bayer Property Zrt. fejlesztési igazgatója lapunknak kifejtette:

„Az elemeknek a 95 százaléka gyárban készül, majd egy műhelyben összeépítik, a helyszínen már csak beemelik és rögzítik. A homlokzat kivitelezési ideje így kb. 2/3 időre csökken a hagyományos, függönyfalas eljáráshoz képest. A műhely körülmények között ellenőrzött, az épületek kivitelezési ütemezéséhez illeszkedő és precíz előregyártás a mai építéstechnológia alapvető elvárásai közé kezd bekerülni, a Bayer Csoport elkötelezett híve az építés organizáció ezen módjának.”

 

Harmat Imre a Bayer Property Zrt. fejlesztési igazgatója

 

A piacon fellelhető lehetőségek közül végül a kompozit lemezekre esett a választás, amelyek műszakilag és esztétikailag is magas minőséget képviselnek, valamint kreatív építészeti lehetőségeket adnak. A fém súlya kifejezetten könnyű, egyszerűen feldolgozható és telepíthető, emellett esztétikus megjelenést biztosít.

A homlokzati elemek kiválasztásáról Harmat Imre a helyszínen készült videóban is beszél. 

 

 

Sokáig keresték a megfelelő gyártót

A hosszas szakmai egyeztetések során sikerült olyan ideális geometriákat meghatározni, amelyek mind a gyártás, mind a telepítés szempontjából megfelelőek. Az optimális méretű kilógásokat úgy tervezték, hogy árnyékot is vetnek. Ennek köszönhetően kialakítottak egy raszterrendszert, ami lehetővé tette az árnyékoló osztóbordák és a monitorfelületek keretezésének beépítését. Ezen felül az üvegstatika mellett folyamatosan figyelembe kellett venni a konzolos kinyúlások vízzárását és sorolhatóságát is – avatta be lapunkat Szalai Gergely a zuglói ZVK fejlesztés projektvezetője.

„Miután megegyezés született a részletes paraméterekről, már csak az volt a feladat, hogy megtaláljuk a megfelelő partnereket a homlokzati elemek kialakítására és legyártására. Felmértük a hazai és a külföldi gyártó piacot. A ZVK gyors ütemben készülő épületeihez óriási mennyiségű szerkezetre van szükség - ilyen léptékben még nem gyártottak hasonlót Magyarországon. Ezért olyan céget, illetve cégeket kellett keresni, akik – ha nem is ilyen volumenben, de – dolgoztak már hasonló elemekkel.”

 

 

Összesen négy ilyen vállalatot talált a kivitelezőkből, mérnökökből és fejlesztőkből álló csapat, amelyekkel együtt dolgoztak tovább a végső műszaki kialakításon.

„Az elemes homlokzatokat általában utólag, emelőszerkezettel, alpintechnikával építik be, de mivel a ZVK ütemezéséhez ez a folyamat túlságosan lassúnak találtatott, olyan rendszerű kompozit elemeket kellett kialakítani, amik már a gyártósoron megkapják a végleges formájukat. Ezek megszervezése, tervezése rendkívül sok mérnökórát vett igénybe” – részletezte a projektvezető.

A megbízást végül három magyar cég kapta meg: a KÉSZ Metaltech Kft., a Nordical és a Schaltec. A piacon ugyan egymás versenytársai, de a Bayer Construct Zrt. megbízása közös munkára ösztönzi őket. Azt a mennyiségű lemezszerkezetet ugyanis, amely a zuglói beruházás nyolc épületéhez rövid időintervallumon belül szükséges, egyetlen cég nem tudná megvalósítani.  

 

Az energiahatékonyság fontos tényezője az üveg

A gyorsaság és a minőség mellett kiemelten szem előtt tartották az energiahatékonyságot is. A zuglói projekt nyolc épületének homlokzati felülete összesen mintegy 60 ezer négyzetméter. Ennek csak egy része lesz a kompozit elem, a másik része üveg, amely kiválasztása szintén meghatározó volt.

A modern építészetben az üveg a leggyengébb láncszem energetikai, hőtechnikai szempontból, fontos paramétere lesz az épületeknek – mondta el Harmat Imre a Bayer Property Zrt. fejlesztési igazgatója. „Az utóbbi időkben elképesztő fejlődésen ment át az üvegtechnológia. Ma már olyan reflexiós, hővisszaverős, fénybeeresztős képességei vannak, ami 15 évvel korábban elképzelhetetlen volt. Rengeteget fejlődött, alakult a szerkezet, az anyaghasználat, fóliákkal és különböző gázok beépítésével óriási eredményt értek el.”

 

 

Egyik fontos feladat volt, hogy teljesíteni tudják az épületek AA++ minősítéshez tartozó energetikai elvárásokat.

„Az irodaházak esetében az elemes homlokzatokhoz általában kétrétegű üveget használnak. A Bayer Construct az első, amely háromrétegű üveget alkalmaz. Ezek ugyan sokkal nehezebbek és költségesebbek, előállításuk is tovább tart, ám szigetelőképességük sokkal magasabb, s ebben nem akartunk kompromisszumot kötni.”  

 

Mintáztatás keretében mutatták be a kialakult homlokzatot

A projekten megrendezett mintáztatáson egy szint magasságban szemléltették a kiválasztott homlokzati elemek látványát. Összesen hat darab 1,35 méter széles elemből összeállított minta alapján a szakemberek szemügyre vehették a csomópontokat, a szereléstechnikai előnyöket, hátrányokat, javítandó elemeket. Az építészek, fejlesztők megfigyelhették a lemezek, a profil és az üveg összhatását. Ezeket korábban egyenként már jóváhagyták, de egyben csak most vált láthatóvá.

A homlokzat minden épületen hasonló lesz, a lemez kiválasztása azért volt fontos, mert ez a meghatározó építészeti motívuma a teljes beruházásnak. A tulajdonképpeni arca, amely rányomja a bélyegét a látványképre.

 

 

Az eredeti mesterterveken egy rozsdás alapszínt kaptak az épületek. Minimális módosítással ezt a színt vitte tovább az FBIS, az eredeti mesterterveket tovább fejlesztő generál építész tervező csapat. Egyenépületeket terveztek ugyanazzal a színnel, a zöldnek mint természetnek és az épített környezetnek a harmóniáját próbálták hangsúlyozni, valamilyen szintű játékossággal.

A kiválasztott szín érdekessége, hogy az egész világos narancssárgától egészen a mélybarnáig játszik a színekkel attól függően, hogy milyen szögből esnek rá a napsugarak, vagy amikor árnyékban van, esetleg felhőátvonulás tapasztalható az égen. 

Az épületek egymáshoz képest elforgatott pozícióban vannak, sőt a lemezek szálirányban is el vannak forgatva, így két egymás mellett lévő épület, de még két egymás melletti felület sem fogja feltétlenül ugyanazt a színt adni. Teljesen más színt mutat a kora reggeli napfényben, mint estefelé.

Az épületek homlokzata nagyon hasonló, de mindegyiknek van egy egyedi karaktere, ez pedig a lobby. Az innen a főbejárat környékére kiforduló burkolatelemek olyan hangsúlyos burkolati formák, amelyek meghatározzák a főépület sajátosságát, egyediségét.

 

A jövőbe mutató eljárás

A mintáztatáson a szakemberek jóváhagyták az egyes elemeket, a színt, mely után kezdődhet a gyártás. A megrendelt kompozit lemezek egész táblában, a profilok teljes hosszú szál formájában, az üvegek pedig méretre szabva érkeznek be a gyártóhoz. Ezeket a megfelelő méretre vágják, majd a terveknek megfelelő méretű elemekké szerelik össze.

Majd a kivitelezés helyszínére szállítják és felszerelik – a homlokzaton elhelyezett tüskékre. Vízzárókkal és tömítésekkel látják el, így válik zárttá az épület. 

A homlokzati raszterek szélessége 135 méter, a magasság a szint magasság függvényében változik. A hét irodaépület (O1-O7) felületére összesen 51 428 m2 elemes homlokzatot építenek be.

 

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.ZuglóZugló VárosközponttervezéshatékonyságKÉSZ Metaltech Kft.KÉSZ Csoport

Hírlevél

Hirdetés