2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Elérte legmagasabb pontját Zalaegerszeg új uszodája
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elérte legmagasabb pontját Zalaegerszeg új uszodája

magyarepitok.hu

2020.09.04. 12:05 - Hegedűs Gergely

A ZÁÉV által kivitelezett projektben egy új fedett uszoda és egy tanuszoda is épül, de a városi strand is megújul.

Hirdetés

Zalaegerszegen megtartották a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében, 9,5 milliárd forintból épülő városi uszoda bokrétaünnepségét. A létesítmény acélszerkezetét a Weinberg'93 Építő Kft. gyártja és szereli a helyszínen.

 

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az acélszerkezet súlya mintegy 234 tonna, melyet egy nagy daru fog beemelni a medencetér külső részéről.

A Modern Városok Program keretében létrejövő fejlesztésben többek közt:

  • egy fedett uszoda,
  • egy tanuszoda
  • és a városi strand épül meg.

A háromszintű uszodakomplexum 8000 négyzetméteres lesz, a lelátóin 270-en foglalhatnak majd helyet. A fedett uszoda egy 50 méteres versenymedencével jön létre, emellett egy 25 méteres külső medencét is kialakítanak. A régi 25 méteres medencéből tanmedence lesz, illetve megújul a strand területe is. Az új medencék összesített vízfelülete 1852 négyzetméternyi úszásra szolgáló területet jelent. Az ötvenméteres uszoda rangos versenyek megrendezésére is alkalmas lesz.

 

 

Évtizede bezárt városi strand éled újjá a projektben

A pénteki eseményen Balaicz Zoltán polgármester felidézte, a jelenlegi építkezési területen 1956-ban nyílt meg a városi strand, majd 1969-ben a nemrég elbontott 25 méteres uszoda. Mindkettő az évtizedek során elavult, és a strandot 2011-ben be is zárták. 

Az újranyitásnál is nagyobb lehetőséget kapott a város, amikor a miniszterelnökkel 2015-ben megkötötték a Modern városok program szerződését, benne az új uszodakomplexum és strand megépítéséről. A 9,5 milliárdos beruházás 2019 elején indult el, az építési ütemet ismerve pedig 2022-re el is készülhet - jelentette ki a polgármester.

 

Vigh László, országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa úgy fogalmazott: a polgármesterrel még évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a félkész állapotban maradt ZTE-stadiont befejezik, és miután ez megtörtént, a futballcsapat felkerült az NB-I-be. Hasonló eredményt várnak az uszoda elkészültétől is,

de az is a tervek között szerepel, hogy ne legyen olyan általános iskolás Zalaegerszegen, aki nem tanul meg úszni.

Az avatón a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára is részt vett. György István felidézte, a Modern városok program 2015-ös meghirdetésével 4000 milliárd forint jut a megyei jogú városok és térségük fejlesztésére. "Ebből 2300 milliárdot utak, vasutak fejlesztésére, a többit oktatási, kulturális, sport, rekreációs, innovációs és kutatási beruházásokra, valamint lakóterületek fejlesztésére használják fel" - mondta el a politikus.

Galéria

AktuálisZÁÉV Építőipari Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Zalaegerszeguszodaépítéssportberuházásokstrand

Hírlevél

Hirdetés